reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Goldman Sachs to pro Bitcoin nevidí růžově, má ještě padat

6.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Goldman Sachs to pro Bitcoin nevidí růžově, má ještě padat
Koncem loňského roku byl internet plný Bitcoinu, nicméně mánie už poněkud utichla. Poté, co "hodnota" většiny kryptoměn nabírá negativní trend, se už o ně veřejnost tolik nezajímá. Banka Goldman Sachs navíc tvrdí, že bude padat i nadále.
Mánie kolem kryptoměn mimo jiné vyvolala velký nedostatek grafických karet a jejich výrazně zvýšenou cenu, také byla příležitostí ke spoustě podvodů, k investicím nahnala i lidi, kteří o investování nikdy nechtěli ani slyšet. Nicméně časy, kdy byl Bitcoin za částky hodně přes 15 tisíc dolarů, jsou už pryč. Jak se totiž zdá, z velké části mělo jít o cílené machinace burzy Bitfinex. Nyní se už do hodnoty tolik nevrtá a ta je tak o něco stabilnější s tím, že má tendenci spíše postupně klesat. Banka Goldman Sachs se navíc nedávno na adresu Bitcoinu a jiných kryptoměn vyjádřila, že očekává jejich další pokles.
 
Goldmand Sachs a Bitcoin
 
Jen za rok 2018 spadla hodnota Bitcoinu o 45 % a pokud bychom počítali maximum z prosince roku 2017, pak by šlo o propad dokonce o 65 %. Předpokládá se, že v letošním roce spadne ještě níž. Připomeňme, že poslední měsíce se držela obvykle kolem $6500, přičemž před pár týdny záhadně povyskočila lehce nad 8 tisíc dolarů, což opět trochu oživilo zájem o kryptoměny. V tomto momentě ale hodnota Bitcoin opět klesla pod 7 tisíc dolarů.
 
Dle Goldman Sachs kryptoměny doplácí na to, že ve skutečnosti žádnými měnami nejsou. Nesplňují žádné ze tří důležitých kritérií. V praxi nefungují jako prostředek pro směnu ani pro uložení hodnoty, také se jimi jen těžko dá tato hodnota měřit. Důležité je také podle banky zejména to, že kryptoměny i nadále tvoří jen velmi malou část peněžních toků, konkrétně by mělo jít o 0,3 % celosvětového HDP. Jejich kolaps by tak s výjimkou akciových trhů neměl nijak výrazněji zahýbat světovými ekonomikami.
 
Dle Goldman Sachs se také kryptoměnám věnuje velká mediální pozornost, kterou si vlastně vůbec nezaslouží. Připomeňme, že některé kryptoměnové burzy se už snaží dát kryptoměnám větším důvěru najímáním lidí z tradičních finančních trhů (např. Coinbase). A co vy, investovali jste do kryptoměn? A máte to v plánu i v budoucnu?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama