reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google a Magic Leap: nebývale rozšířená realita

19.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Google a Magic Leap: nebývale rozšířená realita
V říjnu minulého roku vzbudila velký zájem zpráva o tom, že Google se rozhodl investovat přes půl miliardy dolarů do tajemného start-upu Magic Leap. Je zřejmé, že tak neučinil pro nic za nic, takže co se za tím skrývá.
V posledních měsících se objevily nové informace, které čerpají především z patentových návrhů, jež jsou spojeny se start-upem Magic Leap. Do něj se Google rozhodl investovat slušnou sumu 540 milionů dolarů, tudíž je zřejmé, že musí jít o něco s velkým potenciálem. Tím má být rozšířená realita (augmented reality), která bude mít schopnost pozměnit z hlediska našeho vizuálního vjemu celý reálný svět. Jde tedy o něco jiného než o klasickou virtuální realitu, kdy je člověk od reálného světa zcela odtržen a o to větší zájem celý projekt vzbuzuje, stejně jako řadu otázek. Můžeme se tedy ptát, co všechno bude moci systém Magic Leap nabídnout a jakými způsoby bude moci pozměnit realitu.





Určitou představu si můžeme udělat z nákresů, které jsou součástí podaných patentů. Google mluví o novém velmi realistickém typu rozšířené reality, který nazývá "cinematic reality". Vše bude přitom záviset na speciálních brýlích, s čímž má Google již své zkušenosti, i když se v poslední době zdá, že projekt Google Glass skončí spíše v zapomnění jako slepá větev. Ale možná že projekt firmy Magic Leap bude právě na Google Glass navazovat jako další krok.





Speciální brýle mají být založeny na projekční technologii využívající optická vlákna, která má vytvářet iluzi 3D prostoru, do nějž budou umisťovány virtuální objekty. S nimi bychom pak měli být schopni interakce s pomocí speciální "dotykové rukavice", čili celý systém by mohl nakonec vypadat podobně jako na tomto videu z hry Heavy Rain, které ukazuje systém Added Reality Interface (ARI).


S využitím technologie Magic Leap bychom si tak mohli kolem sebe vytvořit obrovskou pracovní plochu z virtuálních monitorů a se zobrazovanými objekty a materiály manipulovat podobně jako na dotykové obrazovce, ale také s využitím gest. Tento systém by mohli využít také operující doktoři, kteří si nechají zobrazit třeba 3D model srdce.






A kdokoliv by si mohl vytvořit z vlastních prstů jakési záložky pro aplikace, které pak vyvolá a spustí jednoduchým gestem.





Jak je tedy vidět, v možnostech interakce s rozšířenou realitou je ukryt velký potenciál, i když zatím se nová technologie od Magic Leap pouze rýsuje v materiálech pro patentový úřad. Nezbývá tedy než si počkat na to, až Google představí něco konkrétního a nejlépe to i předvede.

Zdroj: Business Insider
reklama