reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Apps ve verzi zdarma končí, bude se platit

10.12.2012, Radan Tuhý, aktualita
Google Apps ve verzi zdarma končí, bude se platit
Společnost Google na svém Enterprise Blogu oznámila, že počínaje tímto okamžikem končí možnost registrace Google Apps ve verzi zdarma. V praxi to znamená, že noví uživatelé již nebudou mít možnost registrovat si Google Apps pro svou doménu...
Společnost Google na svém Enterprise Blogu oznámila, že počínaje tímto okamžikem končí možnost registrace Google Apps ve verzi zdarma. V praxi to znamená, že noví uživatelé již nebudou mít možnost registrovat si Google Apps pro svou doménu zadarmo, a budou muset za tuto službu platit.





Ředitel produktového managementu Clay Bavor na blogu uvedl, že malé organizace rostou příliš rychle na to, aby mělo smysl pro ně nadále nabízet verzi zdarma, která je omezena kapacitou emailových schránek a počtem uživatelů. Údajně také v poslední době velmi často dochází k přechodům na placenou verzi služby.

Clay Bavor dále vysvětluje, že uživatelé, kteří mají zájem zadarmo využívat služby Google (email, Google Drive), si mají registrovat standardní účet (služba Gmail v kombinaci se standardním účtem Google), což má mít stejný přínos. O tom, že tímto znemožňuje provozovat emaily na vlastní doméně zadarmo (jedna z doposud obrovských výhod této služby) se již ale nezmiňuje.


Stávající zákazníci zatím platit nemusí

Dobrou zprávou pro všechny stávající uživatele je, že se jich tato změna (alespoň zatím) nedotkne a nebudou nuceni přejít na placenou verzi Google Apps pro firmy. Stejně tak bylo oznámeno, že Google bude stále nabízet Google Apps zadarmo pro vzdělávací instituce (Google Apps for Education).


Kam půjdou noví zájemci o email na vlastní doméně zadarmo?

Toto je pravděpodobně klíčová otázka, na kterou se v tuto chvíli nabízí asi jediná odpověď – odpovídající alternativou je Microsoft Live Custom Domains. Tato služba zatím zpoplatněna nebyla a pokud by se tak v dohledné době nestalo, bude Microsoft držet v rukou trumf v podobě služby na stejném principu, pouze zadarmo. Pravdou je, že i Microsoft nabízí placenou službu tohoto typu, kterou je Office 365. O té jste si mohli v našem magazínu již přečíst.

O tom, jak fungují Microsoft Live Custom Domains a jak si zaregistrovat vlastní doménu v režii Microsoftu, se brzy dočtete v připravované sérii článků.

Zdroj: ZDNet
reklama