reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google čelí žalobě za 5 mld. USD za sledování v anonymním režimu prohlížeče Chrome

5.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Google čelí žalobě za 5 mld. USD za sledování v anonymním režimu prohlížeče Chrome
Společnost Google opět míří k soudu. Právnická firma Boies Schiller & Flexner chce vysoudit minimálně 5 miliard USD za to, že v inkognito (anonymním) módu prohlížeče Google Chrome dochází k sledování uživatelů.
Právnická firma Boies Schiller & Flexner chce zkusit své štěstí a vysoudit na společnosti Google 5 miliard USD. Ta totiž tvrdí, že Google záměrně mate uživatele svým anonymním režimem, který vzbuzuje dojem, že jsou uživatelé chráněni proti sledování třetími stranami (např. analytickým systémům) a poněvadž takových lidí mohou být miliony, hledá nyní další uživatele pro svou hromadnou žalobu. Pro každého uživatele chce vysoudit odškodnění ve výši 5000 USD (cca 117 tisíc Kč).
 
Google Chrome logo
 
Těžko si však představit, že by taková žaloba mohla uspět. Google totiž nikde netvrdí, že anonymní režim (inkognito) chrání před sledováním třetích stran, ale že jde jen o zabránění sledování v rámci daného počítače, tedy nikoli proti jiným webům, ale proti jiným uživatelům daného počítače. Jasně říká, že inkognito mód neukládá historii prohlížení, cookies, data stránek a informace ve formulářích. O tom, že by měl anonymní režim blokovat sledování třetími stranami, tu není ani zmínka.
 
Anonymní režim Google Chrome
 
Ba naopak, při spuštění každé stránky v anonymním režimu Google přímo říká, že toto anonymní režim nedělá a stránky, administrátoři nebo ISP pořád mohou sledovat činnost uživatele. Není mi tedy moc jasné, co by měl ještě Google dělat, aby "nemátl" uživatele, když jim funkce anonymního režimu při spuštění každé stránky říká více než jasně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama