reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Chrome začne blokovat veškerý Flash

12.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Google Chrome začne blokovat veškerý Flash
Další hřebíček do rakve Flashe bude zatlučen se začátkem příštího měsíce, kdy Google začne ve svém prohlížeči Chrome blokovat veškerý obsah právě ve Flashi. Pokračuje tak postupný přechod k HTML5.
Flash kdysi býval neodmyslitelnou součástí internetových webů, ale ne vždy kladně přijímanou. Kritizován byl především kvůli přílišnému vytěžování počítače a především v posledních letech také kvůli bezpečnostním problémům. Dnes jeho práci lépe zastane modernější HTML5, které také dobře pracuje na různých mobilních zařízení. Osud Flashe je tak sečten a jeho smrtelná agónie bude pokračovat i příští měsíc, kdy Google Chrome už bude blokovat veškerý jeho obsah.





Stane se tak s příchodem verze Chrome 53, která má dorazit na začátku září. Blokován bude nejen viditelný obsah, jako třeba flashové video, ale také všechny i nejmenší flashové prvky na webových stránkách, což mohou být třeba nástroje pro webovou analýzu. Ty mohou být přirozeně také bezpečnostním rizikem. Google tím v Chrome dokončí postupné omezování Flashe, které už započal dlouho předtím. V minulém roce přišla verze Chrome 52, která nabízela veškerý obsah ve Flashi pouze na požádání (tzv. click to play), ale nezakazovala ony různé menší nástroje.

Uživatel ale stále bude mít možnost aktivovat flashové prvky na vybraných stránkách. Google Chrome jej sám upozorní na blokované prvky pomocí ikonky v adresovém řádku. Google k tomu uvádí, že uživatelé budou moci zaznamenat rozdíl, a to především v rychlosti načítání stránek, které mohl zpomalovat právě neviditelný flashový obsah. Navíc takový obsah může způsobovat vyšší zatížení procesoru, což pak mohou poznat především uživatelé notebooků na výdrži baterie. Však se uvádí, že právě vysoké nároky Flashe na hardwarové prostředky stojí za tím, že se nerozšířil mezi mobilní zařízení jako telefony a tablety.

Google se také rozhodl, že učiní výjimky pro populární stránky, které se stále nerozhodly Flash opustit, což představuje především Facebook, Twitch a Yahoo. Ten na nich ale nebude povolen ve výchozím nastavení a uživatel bude vyzván k tomu, aby to umožnil, nebo naopak zakázal. Postupem času ale i tento seznam výjimek bude postupně redukován a zrušen.

Na prosinec je plánována verze Chrome 55, u níž se předpokládá ještě větší omezení Flashe, takže je možné, že i onen "whitelist" povolených stránek z ní zmizí. Flash na požádání už má také Firefox ve verzi 48 ohlášené v minulém týdnu a Mozilla plánuje, že se odhodlá jej zcela blokovat někdy v příštím roce. Postupně jej omezuje také Microsoft v novém Edge, který přišel s aktualizací Anniversary Update systému Windows 10.

Zdroj: Hexus.net
reklama