reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Earth: celý svět na dohled

25.5.2011, Radan Tuhý, článek
Google Earth: celý svět na dohled
Touha objevovat neznámá místa již není jen výsadou cestovatelů. Google Earth sice nenahradí atmosféru daného místa, ale umožní nám jej virtuálně navštívit v několika minutách. V dnešním článku si představíme Google Earth a povíme si něco o tom, jak funguje.

Kapitoly článku:
Google se stává stále více synonymem internetového vyhledávání. Velmi často používáme výrazy typu „vygooglit“ ve smyslu vyhledání online. Můžeme s určitostí říct, že Google hrál a stále hraje velmi důležitou roli v životě každého člověka, který ve větší nebo menší míře využívá internet.

Mimo samotného internetového vyhledávání poskytuje Google velké množství dalších služeb, které nám ještě více zjednodušují získávání informací na internetu. Jako příklad bychom mohli uvést Google Books, Google News, Google Scholar, Google Maps a konečně Google Earth. Díky Google Earth jsme schopni (mimo nějaké pracovní a studijní účely) najít téměř jakékoli místo na světě. Třeba kam jsme chodili do školy, podívat se na krajinu Jižní Ameriky, nebo třeba na Sochu Svobody.

Proto si povíme, jak služba Google Earth vznikla, na jakém principu funguje, co bychom mohli očekávat do budoucna a v neposlední řadě také zmíníme konkurenci.


Co je to Google Earth?


Aplikace Google Earth je vlastně virtuální glóbus, díky kterému můžeme „cestovat“ po celém světě. Pomocí nainstalované aplikace lze přibližovat a oddalovat pohled na zeměkouli – tedy satelitní snímky, které nám umožňují získat bližší představu o tom, jak vypadá naše Země z vesmíru.



výchozí vzhled - klikněte pro zvětšení -


První velkou funkcí je samotné objevování Země. Nejsme ovšem omezeni pouze na satelitní snímky. Pro lepší autenticitu je poměrně velká část obydleného území po větším přiblížení zobrazována pomocí leteckých snímků, díky čemuž jsme schopni identifikovat třeba i zaparkované auto.



Brno Vinohrady - klikněte pro zvětšení -


Na posledním obrázku s červeným panelovým domem vidíme, že některé objekty jsou již zobrazovány jako 3D modely. To je zajímavé zejména u významných staveb nebo památek a čím více 3D budov bude terén obsahovat, tím více autenticky bude působit na našich monitorech.

Pro takovou menší demonstraci jsme vybrali např. následující stavbu, která byla dle hlasování lidí zařazena mezi nových 7 divů světa (zatím bez podpory UNESCO). Na obrázku můžeme vidět indický Taj Mahal z ne úplně standardního severního pohledu za řekou Yamuna a městem Agra v pozadí (opravdu to tak vypadá, ověřeno v praxi, pozn. aut.).



Taj Mahal - klikněte pro zvětšení -


Abychom nezůstali pouze u zkoumání Země (i když se jedná o jednu z klíčových funkcí), máme k dispozici řadu dalších možností. Mezi ty důležité lze považovat třeba zkoumání oblohy (ne všechna souhvězdí jsou viditelná z naší zeměpisné polohy). Další zajímavou variantou je zkoumání Marsu a virtuální výlet po jeho povrchu (výlet na Mars přece jenom není úplně běžnou destinací, jejíž navštívení bychom si mohli objednat v cestovní kanceláři). Stejně lze virtuálně navštívit Měsíc.



Měsíc - klikněte pro zvětšení -


V tuto chvíli máme základní představu o tom, co to vlastně Google Earth je a co nám dokáže nabídnout. Bližšímu pohledu na další (neméně zajímavé) možnosti a funkce se budeme věnovat v některém z dalších pokračování.


Od historie až po současnost


Ačkoli společnost Google sehrála ve vývoji Google Earth významnou roli (a současná podoba je jistě její zásluha), aplikace není původně jejím produktem. Originální název aplikace je EarthViewer 3D a tento program byl vyvinut společností Keyhole, Inc. už v roce 2001. O 3 roky později byla společnost Keyhole zakoupena Googlem, přičemž se EarthViewer 3D stal jeho faktickým majetkem. V roce 2005 byla tato aplikace znovu uvolněna, tentokrát již pod svým současným názvem, tedy Google Earth.

Ve své současné podobě je aplikace k dispozici zdarma pro širokou veřejnost, případně ve verzi Pro, jejíž vývoj v současné době nepokračuje. Program je k dispozici jak pro Microsoft Windows, tak Linux, FreeBSD a Mac OS X.

Nyní přejdeme ke slibované technické části.
reklama