reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní operační systém Google Android 13 Tiramisu se blíží a společnost ho ukázala na své tradiční konferenci Google I/O. Novinka přináší mírné změny v uživatelském rozhraní, platebních metodách i bezpečnosti a soukromí.
Buldik (68) | 12.5.202215:27
A také výrazně vylepšené prostředí pro ZKU*VENOU reklamu.
Odpovědět2  3
Milan Šurkala (4534) | 13.5.20220:12
Raději byste nakupoval Android podobně jako Windows od Microsoftu? Prázdný telefon a k tomu musel dokupovat ještě OS za pár tisíc nebo telefon s předinstalovaným 0S, který bude dražší o onu OEM licenci? Google nějak ten vývoj Androidu zaplatit musí, vybere si to jinde na jiných kanálech, kde je to ­"předražené­", abyste to Vy mohl mít zadarmo.
Odpovědět3  1
zzw30 (221) | 13.5.202211:27
Zajímavá úvaha, mě by se tohle líbilo. HW i SW mít zvlášť pod kontrolou, žádný ­"blackbox­" od výrobce.
Svůj stolní PC i laptop mám pod kompletní kontrolou, možná snad jen s výjimkou Intel ME. Tak proč nemít pod kontrolou i kapesní počítač s funkcí volání, tedy vlastně ­"telefon­".
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4534) | 13.5.202219:55
Problém je, že pod kontrolou to nechce mít skoro nikdo až na pár nadšenců do IT. Věřím tomu, že naprosto drtivá většina lidí upřednostní předinstalovaný OS a maximálně nechá spustit aktualizace OS. Nedokážu si moc představit, jak by většinový uživatel chtěl řešit nějaké obdoby obrazu disků,...

Za další, bavili jsme se tu o ceně. Ten vývoj OS se musí nějakým způsobem zaplatit. Google zvolil cestu, že služby a produkty, které jsou zdarma, dotuje z jiných zdrojů, které jsou placené přímo nebo reklamou ­(a proto, aby zaplatily ty věci zdarma, tak jsou mnohdy překvapivě drahé, mají velmi vysoké provize,...­). Máte tady dva extrémy, které musíte vybalancovat. Jeden by byl mít všecko v jednom balíku nehledě na to, co používáte. V podstatě jednotné předplatné, které zahrnuje všechno. Druhý extrém by byl superspravedlivý systém, kdybyste si platil naprosto každou věc zvlášť podle využití. Android, 2000 Kč nebo já nevím, 100Kč měsíčně. Vyhledávání na Googlu? 0,01 Kč za každý dotaz nebo třeba 20Kč­/měsíčně... Předplatné na mapy a navigaci třeba 100 Kč měsíčně... Dokážete si představit, kolik předplatných nebo jednorázových nákupů byste musel platit za každou službu Googlu zvlášť?

Už dnes si skoro všichni stěžují, že je všecko za předplatné. Skoro všichni si stěžují na reklamy. Skoro všichni si stěžují na nákupy v aplikacích. No ale nějak se ty věci zaplatit musí. Tak jak se to má zaplatit? Není přeci jen nejlepší, když jsou běžné funkce pro uživatele zdarma, jsou dotovány ­(trochu nespravedlivě­) z jiných zdrojů a je to tak někde mezi?
Odpovědět0  1
Buldik (68) | 13.5.202211:30
Budete se divit, ale ano. Za vynaložené prostředky naopak požaduji pevně stanovenou dobu podpory, bezpečnostní aktualizace a nulovou toleranci jakékoliv formy reklamy. Klasický smluvně definovaný vztah. Linux např.: Debian je také zadarmo, přesto platím za podporu a stabilitu SLES.

S každým stolním počítačem, pracovní stanicí a notebookem současně nakupuji i licence na operační systém, stejně tak licence CAL pro Windows Server, Exchange Server a samozřejmě i Office. Vlastně každý software mám plně licencovaný a tím nemyslím jen Solidworks, Simulia, ale i takové drobnosti jako Total Commander, nebo WinRAR. Aktuálně dobrovolně přispívám i na prohlížeč.

I pro sebe tzv. domů si nechávám udělat build na míru ­(Windows System Builder­) a samozřejmě z něj jako první letí veškerá podpora reklamy a další balast ještě před instalací.

Takže ano, těch 30 pracovních telefonů bych pořídil, včetně soukromého.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.