reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google podporuje opravy hardwaru výukou ve školách

7.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Google podporuje opravy hardwaru výukou ve školách
Opravování hardwaru, který ještě zdaleka nemusel vydechnout naposled a vydat se na skládku do křemíkového nebe, je čím dál populárnější téma. Google na to jde přitom vlastním způsobem, a to pomocí programu Google for Education. 
Google for Education není program orientovaný pouze na téma oprav hardwaru, ale celkově na rozšíření povědomí veřejnosti o hardwaru. Žáci a studenti tak mohou získat především přehled o tom, z čeho se skládají osobní počítače, s nimiž dnes nejčastěji přijdou do styku. Jsou to pochopitelně notebooky, i když v tomto případě ve formě Chromebooků, ale to je vcelku jedno. 
 
 
Je zřejmé, že aby někdo měl být schopen něco opravit, musí mít nejdříve znalosti o tom, z čeho se ona věc skládá a tomu všemu se chce Google ve svém novém programu věnovat. Za tímto účelem se už spojil s firmami Lenovo a Acer, aby mohl poskytnout informace potřebné k provedení příslušných oprav
 
To znamená, že na odkazovaných stránkách si můžeme zvolit konkrétní model Chromebooku a pak se dozvíme, jakým způsobem jej opravit. To znamená, že tu máme videa ukazující demontáž a výměnu částí, informace o potřebných nástrojích, o sehnání náhradních dílů, atp. 
 
Je třeba říci, že tato iniciativa asi nepochází úplně z firmy Google, neboť Acer už dříve školám poskytoval informace i školení potřebné k tomu, aby si na nich mohli sami žáci a učitelé provádět potřebné opravy. K tomu James Vick (VP of customer service,Acer Pan America) uvádí, že Chromebooky značky Acer byly pro tento účel vytvořeny, čili výměna jejich částí by měla být obzvlášť snadná. 
 
 
Těžko se tu ale půjde za rámec výměny jednotlivých komponent, čili to budou pouze šroubky, packy a konektory. Na technicky zaměřených školách by přitom takové snahy mohli posunout o úroveň výš, neboť i za zcela nefunkčním počítačem může často vězet třeba jen puklý MOSFET a prostý zkrat, což je problém, který lze se správnou výbavou vyřešit během pěti minut a pak není třeba vyhazovat a měnit celou základní desku i s procesorem, paměťmi či potažmo dalšími komponenty.  
 
Nicméně celé hnutí ohledně práv za opravu vzniklo původně v roce 2018, když jistý Louis Rossman zjistil, že když v iPhonu vyměnil vadný displej za jiný z identického modelu, operační systém pak telefon znefunkčnil. Jde tu tak právě o možnost svobodně využívat nové náhradní díly, aniž bychom museli i kvůli prkotinám využívat služeb autorizovaných servisů právě kvůli tomu, že si to výrobci produktů vynucují. 


reklama