Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google uvede Andromedu – dostanou Windows konečně relevantní konkurenci?

28.9.2016, Michal Hala, aktualita
Google uvede Andromedu – dostanou Windows konečně relevantní konkurenci?
Podle všeho to vypadá, že společnost Google uvede v nejbližší době nový operační systém Andromeda, který je určený pro desktop. Cílem je využít to nejlepší z mobilního a desktopového světa. Mají se v Redmondu čeho bát?
Podle různých náznaků začaly ICT weby hromadně usuzovat, že 4. října na velké akci Googlu bude zřejmě uveden jeho nový operační systém Andromeda. Zatím to prý bude jen předběžná verze, ostrá se očekává nejspíš v průběhu roku příštího, nejspíš na jeho konci. O novém systému Andromeda se spekuluje od příštího roku. Jde o hybrid mezi Androidem a Chrome OS, přičemž si má vzít to nejlepší z obou světů. Název Andromeda je složenina z Android a Chrome.

Systém bude příští rok uveden spolu s laptopem kódově nazývaným Bison a přezdívaným Pixel 3. Jméno Chromebook má podle všeho zmizet. Bison má mít 8 nebo 16 GB RAM, 32 nebo 128 GB úložiště, dva USB-C porty, 3.5 mm jack, snímač otisků prstů, stereo reproduktory, podsvícenou klávesnici, skleněný trackpad, 12palcový displej a na baterii vydrží kolem 10 hodin. Takže Google vyzve Macbooky od Applu a zařízení třídy Surface od Microsoftu.

Operační systém má údajně přinést schopnosti Chrome OS do Androidu, respektive tímto způsobem rozšířit jeho funkčnost. Jestli bude systém určen i pro samotné telefony a nahradí tak Android, se mi zjistit nepodařilo, ale mobily vyšší třídy by údajně na jeho provoz stačit měly. Také zatím není úplně jasné, jestli Google dá Andromedu volně k dispozici třetím stranám, nebo zda si ho nechá pro sebe.


Android a Chrome OS


Pokud ho dá do oběhu zdarma, mají se v Redmondu a Cupertinu začít bát? Začnu u Applu, protože tady se mi to zdá jasnější. Apple má tak hyperloajální zákazníky a tak vyladěný a vnitřně propojený ekosystém, že o něj strach nemám. V případě Microsoftu je na jeho straně aspoň prozatím několik počátečních výhod. Jednak je tu kvantum různých speciálních aplikací, které Andromeda (ani Android a Chrome OS) přinejmenším prozatím nemají, jednak jsou nad Windows postavena mnohá podniková řešení a jednak Windows nabízejí podporu obrovského spektra hardwaru.

První faktor se může časem pozvolna změnit ve prospěch novinky. Druhý faktor se už mění s tím, jak jsou klienti podnikových informačních systému přetvářeni na webové klienty, takže na klientském operačním systému přestává záležet. Třetí faktor bude záviset na tom, jestli se Andromedy „chytnou“ třetí strany a pomohou Googlu doplnit spektrum nezbytných ovladačů, protože – aspoň podle mého odhadu – toho Google sám nebude schopen (respektive to pro něj nebude rentabilní).

Takže v tradičně konzervativnějším podnikovém sektoru bych rychlé přijetí Andromedy aspoň prozatím neočekával, ale v segmentu domácích uživatelů shánějících nový laptop může pro řadu lidí jít o zajímavé řešení, protože Google už teď nabízí jak kancelářské řešení, tak má v tržišti Google Play nepřeberné množství aplikací pro Android.

Když to srovnáme s neúspěchem jinak veleúspěšného Linuxu na desktopu, tak Andromeda bude z hlediska výše uvedených faktorů v podobné situaci. Ovšem pro novinku bude jako určitá psychologická výhoda mluvit to, že Android už zná většina uživatelů ze svých mobilů. Tudíž na rozdíl od Linuxu může Andromeda uspět.

Podle mého názoru bude hlavně pro počáteční úspěch nejvíc záležet na tom, jak Google nastaví cenu laptopu Bison. A pak samozřejmě na tom, za jakých podmínek Google novinku případně dá k dispozici třetím stranám. Pokud vůbec. A další neznámou je reakce Microsoftu. Ten může desítky výrazně zlevnit, nebo v reakci na Google dokonce dát zdarma. Windows totiž už dávno pro Redmond nejsou hlavní zdrojem příjmu.

Zdroj: The Hacker News