reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google zarazil review-bombing: smazal 100 tisíc recenzí na Robinhood

29.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Google zarazil review-bombing: smazal 100 tisíc recenzí na Robinhood
Nejsou-li lidé spokojeni s krokem nějaké společnosti, často se uchylují k review-bombingu, tedy jednohvězdičkovému hodnocení jejích produktů. Google v reakci na to smazal 100 tisíc negativních hodnocení na aplikaci Robinhood pro nákup akcií.
Review-bombing je v posledních dnech velmi živé téma. Tento termín znamená, že nespokojení uživatelé s nějakým krokem společnosti záměrně píšou negativní recenze s nejhorším možným hodnocením, aby srazili celkové hodnocení jejího produktu. Toto se v posledních dnech dotklo aplikace Robinhood, která slouží k nákupu a prodeji akcií. Služba totiž zastavila obchodování s akciemi společnosti GameStop (GME), AMC, BlackBerry (BB), Nokia (NOK), Bed Bath & Beyond (BBBY), KOSS, NAKD a dalších. Ty se staly hodně populární např. i díky Redditu a vláknu r/WallStreetBets. Důvodem pro zákrok byla neobvykle vysoká volatilita akcií, v důsledku čehož Robinhood kvůli minimalizaci rizik pozastavil obchodování a naštval tím pěknou řádku svých uživatelů.
 
Robinhood aplikace
 
Ti vzali útokem Google Play, kdy se tu nově objevilo (nebo bylo pozměněno) 100 tisíc recenzí s jedničkovým hodnocením, což byla více než třetina ze všech recenzí. Těch tu bylo celkem okolo 275 tisíc a výsledné hodnocení skutečně spadlo až na jednu hvězdičku. V tom zakročil Google, jehož systémy jsou schopné detekovat review-bombing a ze systému zmizelo zhruba okolo 100 tisíc naštvaných hodnocení. Nyní zde zbývá zhruba 180 tisíc hodnocení a ačkoli ještě nedávno byl výsledek pro aplikaci okolo 4,0, nyní se pomalu sune zase k nižším hodnotám (aktuálně okolo 3,6). Google dokonce k aplikaci nezobrazuje žádné z textových recenzí a ponechal jen hvězdičkový výsledek.
 
A proč jsou vůbec lidé naštvaní? Podívejme se na GameStop, který se stal jakýmsi symbolem celé kauzy. Ten se 12. ledna obchodoval za 20 USD. Ještě 21. ledna byl celkem klid, ačkoli během těchto pár dní hodnota akcie GameStopu vyskočila na 43 USD. Jenže pak to začalo a o týden později už chvilkově překonala hranici 480 USD. Koss šel např. z 3,34 USD (22. ledna) na chvíli až na 127,4 USD, což je 38násobek za 4 dny obchodování (nyní je na 75 USD). Lidé pochopitelně chtěli zbohatnout na nárůstu hodnoty, což jim kvůli zabránění obchodování nebylo umožněno (zatímco institucím ano). Nyní chtějí na Robinhood podat hromadnou žalobu. Robinhood v tom ale nebyl sám. Kvůli nadměrné aktivitě pozastavily obchodování i systémy TD Ameritrade, Interactive Brokers a další. Nyní by na Robinhoodu mělo být možné obchodovat s těmito akciemi v omezeném rozsahu a služba bude vše monitorovat.
 
Vypadá to však, že k podobnému kroku se uchýlil i Apple na svém App Store. Tam má aplikace vysoké hodnocení 4,7/5 a zdroje hovoří o tom, že se zde od středy  neobjevila žádná nová recenze.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama