Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gordon Moore, zakladatel Intelu a tvůrce Moorova zákona, zemřel v 94 letech

25.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Gordon Moore, zakladatel Intelu a tvůrce Moorova zákona, zemřel v 94 letech
Gordon Moore byl jedním ze zakladatelů společnosti Intel. 24. března ve věku 94 let opustil náš svět. Znali jsme ho především jako tvůrce Moorova zákona, který předpověděl dlouhodobý vývoj počtu tranzistorů v procesorech.
Včera nás opustil Gordon Moore, velmi významná osobnost světa výpočetní techniky. V červenci 1968 se spolu s Robertem Noycem stal zakladatelem společnosti Intel, která funguje dodnes. Do roku 1975 zde fungoval jako viceprezident, od toho roku se pak stal prezidentem společnosti. V roce 1979 se stal předsedou představenstva Intelu a jeho CEO, což mu vydrželo až do roku 1987. Tehdy se vzdal role CEO a zůstal ředitelem. Od roku 1997 byl emeritním předsedou a Intel opustil v roce 2006. Stejně jako mnoho významných lidí, i on založil nadaci. Ta se jmenovala Gordon and Betty moore Foundation a od roku 2000 věnovala na charitu 5,1 mld. USD.
 
Gordon Moore
 
My si Moora spojujeme především s Moorovým zákonem. Ten vyřkl už v roce 1965 a v té době zněl tak, že se počet tranzistorů v čipech každý rok zdvojnásobí. Po 10 letech platnosti zákona ho v roce 1975 poupravil na zdvojnásobení každé dva roky. Gordon Moore se narodil v San Franciscu 3. ledna 1929 a zemřel 24. března 2023 ve věku 94 let v klidu na Havaji.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.