reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafenové baterie Real Graphene pomalu míří na trh

17.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Grafenové baterie Real Graphene pomalu míří na trh
Máme zde další průlom ve světě akumulátorů. Společnost Real Graphene totiž slibuje už velmi brzký příchod grafenových baterií, které se mají rychle nabíjet, být bezpečnější a vydržet mnohem více nabíjecích cyklů.
Průlomu ve světě akumulátorů jsme tu měli už stovky. Dotažení prvotního konceptu do reálné výroby si ale žádá mnoho let (někdy i desítek), a tak se prozatím dočkáváme zejména evolucí stávajících typů. Ostatně grafenová baterie od Real Grafene je sice svými vlastnostmi docela revoluční, zároveň jde ale stále jen o významné vylepšení stávajících technologií. V zásadě je o lithiový akumulátor, kde však byl grafen použit spolu s lithiem a byly přidány také extrémně tenké grafenové vrstvy. Výsledkem je, že by se 3000mAh článek v telefonu mohl nabít 60W nabíječkou jen za 20 minut. Také by výdrž měla z dnešních cca 300-500 cyklů vzrůst asi na 1500 cyklů díky mnohem menšímu zahřívání. Baterie v telefonu by tak mohla při takřka plné síle vydržet i několik let.
 
Real Graphene powerbanka
 
První vzorky už existují a dokonce byly zaslány partnerům společnosti k otestování. To ale neznamená, že je hned uvidíme na trhu. Real Graphene nicméně očekává, že první produkty by se mohly objevit během jednoho roku a doufá v nějakou větší zakázku od výrobců telefonů. Protože jde ale zatím o drahé řešení, je jasné, že se bude nejprve začínat od limitovaných sérií v naprostém high-endu.
 
Grafen je totiž stále extrémně drahý materiál, a to i přesto, že se jeho cena výrazně snižuje. Hovoří se o tom, že by cena akumulátorů s grafenem měla být vyšší asi o 30 %, což by byl velký problém např. pro elektromobily (nárůst ceny o 100+ tisíc), ale docela stravitelný nárůst ceny baterie u smartphonu (nárůst ceny v řádu stokorun). Výhodou grafenových akumulátorů je i to, že je velmi snadné upravit stávající linky vyrábějící lithiové akumulátory na nový typ, takže cenový rozdíl jde opravdu především na vrub ceně grafenu jako materiálu pro výrobu.
 
Real Graphene má v plánu v příštích týdnech spustit crowd-fundingovou kampaň na své grafenové powerbanky, nějaké modely společnosti se objevily dokonce už i na Amazonu. Model G-100 má mít kapacitu 10000 mAh a s pomocí 100W nabíječky má být nabita za pouhých 20 minut, přičemž powerbanka bude stát $90 a dalších $15 bude pak za nabíječku. G-100 Max přijde s kapacitou 20000 mAh a nabije se za 40 minut.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama