reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.9.2019, Jan Vítek, článek
Intel se chystá v příštím roce vstoupit na trh, který přes všechny své zkušenosti a zdroje dlouho zanedbával. Po řadě let připraví samostatné grafické čipy na přídavných kartách a my se podíváme na to, co o nich zatím víme, co jen tušíme a co si můžeme přát.
Bison (807) | 13.9.201914:50
Intel uspeje so svojimi GK ak ponúkne odladený SW na svoje čipy. Nvidia a AMD pravidelne ponúkajú svojim verným ovládače ktoré nefungujú a opravy trvajú mesiace niekedy roky....podpora je na nízkej úrovni , kde rady typu vypni tu funkciu dočasne a my sa pokúsime o opravu, čo znamená , že s opravou príde nová chyba , alebo danú chybu nedokážeme reprodukovať takže si kúpte kartu konkurencie a neotravujte....možno bude najlepšie mať v pc karty všetkých výrobcov a používať tú ktorá práve funguje....:­-)
Odpovědět0  5
XyM (193) | 13.9.201917:14
Zajímavé je to, že vlastním už několik let ­(od 2015­), pár Radeonů i jednu nVidii a zatím jsem se nesetkal, že by ovladač spůsobil nějaké potíže. Když nepočítám moje vlastní vrtání do grafiky tak jsem spokojen:­) Podpora na nízké úrovni????? V 19.9.2 AMD podporuje Radeon Image Sharpening i pro grafiky z řad Polarisů. To je pro vás nízka podpora? Že vlastně na staré grafiky v podstatě vychází stejný obsah jako pro grafiky nové? Jinak to co popisuješ kdy jeden patch udělá víc chyb než jich spravil, je ten případ kde věc NIKDY ­(ano nikdy­), nebude dokonalá. Dělá to AMD, Intel, nVidiie atd...
Odpovědět2  0
JUWARE (489) | 14.9.201913:23
Já musím říct, že se mi stalo s GeForce GTX 1080, že mi začal blikat obraz. Po přeinstalování ovladačů to ustalo. Ale čert ví, kde nastala chyba, protože tento problém nevznikl okamžitě po nainstalování nejnovějšího ovladače, ale až po nějaké době. A co se týče podpory, nemohu si stěžovat, však Ray Tracing nVidia umožnila provozovat i na mé kartě, která touto funkcí původně disponovat neměla. Jasně, někdy prostě problémy s ovladači mohou nastat, ale rozhodně bych netvrdil, že by byly nějak vysloveně špatné a už vůbec, že na to ty společnosti kašlou. Přiznám se, že si nejsem jist jak je to u AMD, ale nVidia karty 8. generace z roku 2006, dnes tedy 13 let staré, mají oficiální podporu pro Windows 10. Předchozí řady sice oficiálně ovladače na W10 nemají, ale ze zkušeností vím, že není žádný problém je tam nainstalovat i s ovladači pro starší OS. To u grafických čipů Intel úplně říci nemohu, tam je podpora pro starší grafiky daleko slabší.
Odpovědět2  0
pcmaker (263) | 10.9.201919:16
O tom, že Intel dokáže své grafiky prodat, ať už budou jakékoliv, nemám žádných pochyb. Vzpomínám si na dobu, kdy ještě vyráběl základní desky a tehdy to udělal prostě a jednoduše. Buď si k našim CPU vezmete ještě xyz našich skvělých MB, nebo si počkáte. Jo a taky nechceme, aby se ve vašich cenících objevovaly procesory AMD. Intel umí. ☻
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 9.9.20198:07
Ať už to dopadne jakkoliv s výkonem, tak pokud to bude běžnému smrtelníku dostupné, pak tu kartu chci. Chci si takovou grafiku koupit z několika důvodů. Nejen, že tu chybí někdo další na poli výrobců GPU, aby zde byla zdravější konkurence, ale též že se bude jednat o zajímavý artikl i z hlediska originality a v případě že by to záhy Intel utnul, tak i sběratelství hardware. Nicméně pevně doufám, že se současným výrobcům vyrovná a dostane se na úroveň nVidia a AMD grafických karet. Pak už jen doufat v nějakou schopnou konkurenci na poli CPU s x86 architekturou a bude to paráda, ale tam je to spíš sen, protože IBM se k tomu moc nemá, VIA není toho schopna a moc dalších firem, které by k tomu měly předpoklady není. Jo, devadesátá a předchozí léta byla v tomto ohledu skvělá. Grafiky vyrábělo tolik výrobců, že na to nestačily obě ruce pro jejich spočítání a u procesorů to bylo podobné. O návratu takového stavu řadu let už jen sním.
Odpovědět3  0
sajgoon (25) | 9.10.201913:17
Zlaté devadesátky to jo, ale stejně co z toho, že tu bylo tolik výrobců grafik když stejně pořádně to umělo jen pár a časem se vykrystalizovalo v podstatě do současného stavu ­(taky jsem začínal na S3, ATI, 3DFx a pak už jen střídavě nvidia a ATI­/AMD až do dnes­). Vzpomínám na památný srovnávací test grafik u Turoka kde každá grafika vykreslovala něco jiného, nejlíp bylo za 3Dfx :)
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 9.10.201916:18
Tak v dobách ISA grafických karet byl na výši třeba TSENG. Samozřejmě i mnozí další nabízeli zajímavé čipy jako třeba Cirrus Logic. Jenže pak nastala éra, kterou úplně mnoho výrobců neustálo a to příchod VL­-BUS, který nepřežil příliš dlouhou éru a pohřbil ho Intel se svým PCI slotem. To byla pro spousty výrobců docela rána, že se v tu chvíli staly jejich karty téměř neprodejné a museli se přeorientovat, nebo sloučit s jinou společností. A to nemluvím o EISA a jiných obludnostech, než se to trochu ustálilo a časem přešlo na AGP. 3Dfx byly dobří v druhé polovině 90­' let, ale oproti ATi, nVidia, S3 a dalším nabízeli jen 16bit hloubku barev a pouze vlastní sofistikované API GLIDE. Sice byl poměrně výkonný a relativně dobře optimalizovaný, ale měl i své mouchy. Prostě DirectX a OpenGL byly za dva roky zase o kus dál a GLIDE stagnoval. Nakonec to skončilo jak už všichni víme akvizicí společností nVidia. S3 to ještě nějakou dobu táhla jako výrobce čipů střední a pak nižší třídy, nakonec ji vzala pod sebe VIA a pak myslím HTC. No a MATROX? Ten tak nějak přežíval v průmyslovém segmentu. Teď už snad ani sám žádné GPU nedělá a používá jen čipy od AMD. Takže se z něj stal vlastně jeden z mnoha výrobců karet jako HIS, nebo SAPPHIRE od kterých se liší jen zaměřením.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.