reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty dnes a zítra: co chystají AMD a NVIDIA?

4.1.2018, Jan Vítek, článek
Grafické karty dnes a zítra: co chystají AMD a NVIDIA?
Minulý rok se měl nést ve znamení oživlého AMD, které zaútočilo na Intel v oblasti CPU a ohrozit mělo také NVIDII nástupem nového grafického hi-endu. Ten se dostavil velice rozpačitým způsobem, na což se blíže podíváme, stejně jako na výhled pro letošní rok.
V dnešním článku si tak budeme všímat firem AMD a NVIDIA jako výrobců grafických karet, a to především těch pro běžné spotřebitele, čili řad Radeon a GeForce. Pokud bychom měli uplynulý rok 2017 zhodnotit v několika slovech, pak pro NVIDII se nesl ve znamení pohody, kdy mohla jen sledovat snažení AMD a občas na něj zareagovat s využitím své úspěšné generace Pascal. 
 
AMD na druhou stranu bylo a stále je v roli stíhače, který se stále snaží dohonit náskok konkurence, což se mu úplně nedaří a do toho všeho se nám motají dva aktuální trendy. Jeden se týká umělé inteligence či prostě obecné GPGPU (využití GPU pro výpočty) a druhý je o kryptoměnách. Oba mají jedno společné, a sice to, že nastává odklon od využití grafických karet pro jejich původní účely. 
 
 

Rok 2017 startuje, čekáme na Vegu a kupujeme Pascal

 
Na přelomu let 2016 a 2017 měla NVIDIA neohrožené postavení jako výrobce nejvýkonnějších herních karet. AMD mělo z moderních karet na trhu pouze sérii RX 400, která končila modelem RX 480 a ten snesl zařazení do střední třídy. AMD tak nemělo na trhu nic, co by dokázalo ohrozit GeForce GTX 1070 či dokonce 1080, neboť postrádalo moderní hi-endovou kartu. Naposledy takovou představilo s čipy Fiji, které však byly velice omezené svou pamětí HBM první generace, která mohla mít maximálně jen 4 GB. A to je pro grafický hi-end už málo nehledě na dostupnost a ceny výsledných karet. 
 
fotografie GPU Vega z CES 2017
 
NVIDIA tak mohla v poklidu připravovat novou vrcholovou kartu své herní série, čili GeForce GTX 1080 Ti a AMD se zase snažilo v předběžných testech propagovat čipy Vega a pomalu přikládat pod marketingový kotel. Jenomže tomu nebyl souzeno, aby se brzy rozhořel. Spíše naopak nám při všem tom čekání nakonec vyhasl a zatuchnul, ale k tomu se ještě dostaneme. 
 
Veletrh CES 2017 už měl dle očekávání přinést představení čipů Vega, ale to se nakonec odehrálo poněkud jiným způsobem, než si mnozí představovali. Ano, konečně jsme si mohli prohlédnout čipy Vega i s jejich dvěma pouzdry s HBM2 a byla připravena i řada videí s různými informacemi o herních i profesionálních kartách. Lidé se ale chtěli prostě už dozvědět, kdy grafické karty Vega přijdou na běžný trh, kolik budou stát a jaký budou mít výkon. Namísto toho jsme se dočkali představení technologie FreeSync 2 s tím, že nový hi-end od AMD se na trh opravdu ještě nechystá a veškeré optimistické odhady o jeho jarním nástupu se měly ukázat jako liché. Však AMD na CES 2017 nebylo ještě ani připraveno blíže představit procesory Ryzen, které nakonec na jaře opravdu dorazily. 
 
Brzy se začalo běžně mluvit o tom, že nekonečné čekání na Vegu má na svědomí také společnost SK Hynix, jeden z výrobců pamětí HBM2. Ten totiž nedokázal tyto paměti dostat do běžné výroby v termínu a odložil je několikrát po sobě, jak se později ukázalo. My už také dnes dobře víme, že nastaly i velké problémy při samotném pouzdření čipů Vega na interposer vedle pamětí HBM2, a tak se vůbec nedá říci, že by výrobci už tuto technologii dokázali po první generaci HBM ovládnout. Velice výmluvný je následující obrázek s tabulkou, dle níž měly 4GB čipy HBM2 dorazit ve třetím čtvrtletí 2016, a to i ve verzi s propustností 2 Gb/s na pin (256 GB/s na čip). Nepřišly ani tak brzo a ani s takovým výkonem, neboť to by dnes karty RX Vega nabízely propustnost 512 GB/s. 
 
 
Začátek roku 2017 tak přinesl pouze sliby do budoucna a očekávání, že další nový grafický hi-end přinese opět NVIDIA a ne AMD.  
reklama