reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix opět slibuje brzkou dostupnost pamětí HBM2 pro GPU Vega 10

31.1.2017, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix opět slibuje brzkou dostupnost pamětí HBM2 pro GPU Vega 10
Společnost SK Hynix zveřejnila dokument, dle nějž má pro tento kvartál připraveny první paměti HBM2 pro grafické karty. Jedná se o 4GB pouzdra, která by se měly hodit pro karty s čipem Vega 10.
O grafických čipech AMD Vega 10 už víme, že využijí celkem dvě paměťová pouzdra s čipy HBM2, přičemž právě ty už má její partnerská společnost SK Hynix připraveny pro tento kvartál. Dříve se přitom mluvilo o tom, že GPU Vega 10 má vedle sebe nést dvě 8GB pouzdra pro celkových 16 GB paměti, ale to se ještě uvidí, jak to celé bude.





Nutno poznamenat, že plány firmy SK Hynix se ohledně výroby pamětí HBM2 postupem času značně lišily. Ve třetím kvartálu roku 2016 firma mluvila o tom, že pro to samé období připraví 2Gb/s (celkově 256GB/s) verze i 1,6 Gb/s (204,8 GB/s) verze. O kvartál později v plánech zbyly pouze rychlejší paměti s neznámou dostupností a nyní tu máme pomalejší s dostupností na tento kvartál. To by tak GPU Vega 10 poskytovalo celkových 8 GB paměti a 409,6 GB/s propustnosti, což by bylo z hlediska kapacity lepší, ale z hlediska výkonu výrazně horší oproti GPU Fiji s HBM1. Ovšem AMD nemusí využívat jen paměti firmy SK Hynix, i když s nimi jistě počítala. Ještě je tu Samsung a ten má své HBM2 připraveny.





AMD také pochopitelně nemusí využívat pouze dvě pouzdra HBM2, ale čtyři právě jako v případě Fiji, i když pokud ano, pak ve světě herních karet se s nimi setkáme jen těžko. Stejně tak nám herní Vega 10 asi nenabídne 16 GB paměti, což by vyžadovalo osmivrstvé HBM2, které Hynix dle svých materiálů ani neplánuje a ani Micron se Samsungem je nemají k dispozici.

Je tak docela možné, že Vega 10 využije 8 GB paměti HBM2 pracující jen s propustností 410 GB/s.

V portfoliu firmy Hynix je také zajímavá absence pamětí GDDR5X, na něž spoléhá aktuální generace hi-end herních karet NVIDIA s čipy Pascal. Ty využívají paměti od firmy Micron a můžeme se opět ptát, zda AMD ve své plánované sérii Radeonů RX 500 vůbec chce využít paměti GDDR5X. To vše jen dokazuje, jak málo toho víme o chystaných Radeonech.





Nakonec můžeme zmínit opět kartu Radeon RX 490, která dle dřívejších odhadů už dávno měla být tu buď jako lepší Polaris, nebo jako dvoučipová verze, ale ostatně stejně tak se nelze divit, že nedorazila. Opět byla zmíněna, a to v požadavcích pro využití High Resolution Texture Pack pro Fallout 4. Aktuálně už ji tam nenajdete.

Zdroj: Videocardz
reklama