reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní RX Vega přijdou později, doplácí AMD na nedostupnost HBM2?

18.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Herní RX Vega přijdou později, doplácí AMD na nedostupnost HBM2?
Společnost AMD potvrdila, že na samotném konci června přijdou na trh první karty RX Vega, ovšem zatím jen jako profesionální řešení. Raja Koduri už potvrdil, že na herní verze si ještě nějakou chvíli počkáme. Co za tím stojí?
AMD už představilo karty Radeon RX Vega Frontier Edition a také Radeon Pro Vega SSG, což jsou profesionální verze přičemž zvláště na té první si také budeme moci zahrát moderní hry ve vysoké kvalitě a rozlišení, ale Raja Koduri zdůraznil, že pro hráče tato karta opravdu není a ti si budou muset počkat. To ve svém zájmu, neboť herní karty budou pro hry lépe optimalizovány a také budou levnější. Jenomže je už v podstatě jisté, že i když byla Vega ohlášena na ještě toto čtvrtletí, herních verzí se to týkat nebude.





Na trhu však už existuje dost monitorů s vysokým rozlišením a podporou FreeSync, což znamená, že jejich majitelé čekají právě na nové výkonné Radeony, neboť kupovat GeForce nemá smysl. Mohou si tak koupit třeba dva řadové RX 580 do CrossFire, stále využívat už v podstatě neprodávané karty R9 Fury (X), nebo prostě čekat. Už se přitom blíží druhé narozeniny karet Fury a za ně AMD stále neposkytlo náhradu, která by nabídla vyšší výkon a také především více paměti.

Je jasné, že AMD chce nejdříve dostat na trh profesionální řešení, ze kterého koukají největší marže. Samozřejmě ale nechce ani vypuštění herních karet zbytečně prodlužovat, protože tady zase už nepříjemně dlouho zaostává za NVIDIÍ. Čemu tak můžeme "vděčit" za takové zdržení? Přímo se zde nabízí vývoj pamětí HBM2 společností SK Hynix. Ta zůstává v tomto případě partnerem AMD stejně jako v případě první generace pamětí HBM a z jejích produktových seznamů vyplývá, že vývoj nové generace rozhodně není bez problémů.

Původně jsme očekávali, že za HBM s propustností 1 Gb/s na pin a omezením kapacity na 4 GB brzy nastoupí 2Gb/s HBM2 s prakticky neomezenou kapacitou, ale to se nestalo. Ostatně ani výroba prvních HBM nebyla bez problémů a na trh se jich zdaleka nedostávalo tolik, kolik bylo potřeba. Také vývoj HBM2 tak zaostává za plánem, což můžeme soudit dle čtvrtletně vydávaných databooků firmy SK Hynix.





V nich se HBM2 nejdříve objevily ve 3. čtvrtletí 2016, kde ještě figurovaly 2Gb/s paměti, které by snadno s využitím čtyř čipů zajistily propustnost 1 TB/s. A právě v jejich případě SK Hynix uváděl, že budou dostupné právě ve 3. čtvrtletí předchozího roku, což se ukázalo jako nesplnitelný slib. Poté se totiž změnila jejich dostupnost na neurčitou a 1,6Gb/s nebyly zmíněny vůbec, na začátku tohoto roku se v plánu objevily právě jen 1,6Gb/s s dostupností v prvním kvartále a aktuálně platí následující informace (první dva řádky se týkají nových GDDR6).





Z posledního sloupce také vyplývá, že HBM2 od SK Hynix ještě stále nejsou k dispozici, protože to by namísto Q2'17 bylo zapsáno Now. Co se týče 2Gb/s verzí HBM2, jejich nástup už není v plánech SK Hynix pro tento rok zmiňován vůbec. Z toho všeho je jasné, že pokud AMD na něco čeká, jsou to především paměti, což na jednu stranu není tak zcela jeho chyba. Na druhou stranu, paměti HBM2 dnes rozhodně nejsou ve stavu, ve kterém by nabídly vyšší výkon než GDDR5X. Možná lepší poměr výkonu a spotřeby, ale výkon samotný ne, takže se dá říci, že sázka NVIDIE na klasické GDDR vyšla.

Zdroj: wccftech
reklama