reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty dostanou od SK Hynix rychlejší paměti

21.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Grafické karty dostanou od SK Hynix rychlejší paměti
Společnost SK Hynix vypouští na trh své nové paměti GDDR5, které budou schopny pracovat na frekvenci až 8 GHz. Od toho si tedy můžeme slibovat o poznání vyšší datovou propustnost, ovšem chystají se i podstatně rychlejší paměti HBM.
To tedy bude samozřejmě platit až pro nové modely, které tyto paměti využijí a je otázkou, zda těchto pamětí využije nová generace Radeonů R9 300, nebo se AMD už rozhodne pro HBM. Ve skutečnosti ale nebude nic bránit tomu, aby tyto nové paměti byly využity s už dříve představenými GPU. Některé lepší modely z OC edicí by nové 8GHz paměti od SK Hynix tedy využít mohly. Dnes ty nejlepší grafické karty obvykle využívají paměti s frekvencí kolem 7 GHz. Je to řada karet a v případě firmy NVIDIA modely od GeForce GTX 770 až po nové GeForce GTX 980.





Co tedy SK Hynix konkrétně nabízí? Jedná se o 4Gbit (512MB) moduly v pouzdře Fine Ball Grid Array (FBGA), jež k dosažení pracovní frekvence 8 GHz potřebují zvýšené napětí z 1,5 V na 1,55 V. Navíc mají tyto paměti potenciál jít i na vyšší pracovní frekvenci, pokud to daná grafická karta umožní a zvládne.





Vedle pamětí GDDR5 s "pouze" vyšší pracovní frekvencí se ale chystá i něco jiného, a to High-Bandwidth Memory (HBM), čili paměti s vysokou propustností vytvořené vrstvením čipů na sebe. SK Hynix je prý blízko k jejich konečné implementaci, čili k výrobě prvních kusů, které poputují k jeho partnerům a zákazníkům.





Co se týče paměťové kapacity, pak první HBM nabízí 8 Gbit (1 GB) kapacity, přičemž jisté grafické karty "příští generace" budou vybaveny čtyřmi těmity čipy, což jim poskytne celkem 4 GB RAM. První generace HBM je označena jako 4Hi, což znamená, že jde o čtyři čipy DRAM navrstvené na sebe a vertikálně propojené, přičemž využívají napětí 1,2 V a dosahují rychlosti přenosu dat 1 Gbps.

To oproti 7 Gbps u klasickým DRAM nevypadá moc dobře, ovšem kombinace s I/O o šířce 1024 nám dá daleko vyšší hodnotu než 7 Gbps x32 u současných GDDR5. Dle již starší prezentace firmy NVIDIA by čipy HBM měly poskytnout výslednou datovou propustnost 512 až 1024 GB/s (NVIDIA počítá se propustností 1 až 2 Gbps na pin). To můžeme srovnat s 224 GB/s u GeForce GTX 980 a 336 GB/s u GeForce GTX TITAN Black.

Uvidíme, zda se HBM dostanou už do karet Radeon R9 390X nebo NVIDIA s čipy GM200, nebo se dříve ujmou nové 8GHz GDDR5.

Zdroj: Hexus.net
reklama