reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty Intel Xe jdou na trh, vyrábí je Asus i Colorful

27.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Grafické karty Intel Xe jdou na trh, vyrábí je Asus i Colorful
Grafické čipy Intel Xe nebudou existovat jen jako integrované do CPU a v noteboocích. Nyní jsou nabízeny i jako skutečné grafické karty do PCIe slotů. S jejich výrobou začala např. firma Asus nebo Colorful.
Společnost Intel už nějakou dobu pracuje na grafických čipech Intel Xe, které prozatím můžeme najít v integrovaných grafikách v nejnovějších procesorech značky. Už delší dobu se ale ukazují i grafické karty do PCIe slotu, které mají tento grafický čip a nyní jsou skutečností i jiné než vývojové verze. Intel totiž oznámil, že jeho partneři začali dodávat na trh grafické karty s Intel Xe. Pokud byste si ji ale chtěli koupit, budete si muset pořídit celou sestavu s ní, protože s kartami se počítá jen pro trh OEM. Alespoň v případě těchto low-endových.
 
Intel Xe Asus DG1-4G
 
Zajímavostí je, že karty mají jen 80 EU, zatímco integrované modely jich mají 96. Desktopové verze (na kartách) tak budou mít patrně nižší hrubý výkon než ty integrované v procesorech, nicméně vše může obrátit ještě frekvence, kterou neznáme (a která by díky lepšímu chlazení mohla být teoreticky o něco výše). GPU Intel Xe využívá 10nm výrobního procesu SuperFin. Karty budou dále vybaveny 4 GB LPDDR4x paměti se 128bitovou sběrnicí. Jednou z těchto karet bude pasivně chlazený Asus DG1-4G, druhou bude blíže neurčena karta od společnosti Colorful.
 
Intel Xe Colorful
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama