reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grantsdale a nové grafické jádro Intel GMA 900

1.11.2004, Štěpán Mrázek, článek
Grantsdale a nové grafické jádro Intel GMA 900
Společnost Intel uvedla před nedávnem nové čipové sady a tak pomalu nastává doba, kdy je čas rozšířit naše popisy čipových sad. Tentokráte jsme si vzali na mušku čipové sady Intel 915P a Intel 915G a samozřejmě také nové grafické jádro Intel GMA 900. Doplněno o popis čipové sady Intel 915GV.
Čipová sada Intel 915x (prozatím jsou dostupné verze „P“ a „G“), kterou pravděpodobně znáte pod označením Grantsdale, je nově nastupujícím mainstreamem pro platformu Intel. Novinkou ve srovnání se svojí předchůdkyní je zde sběrnice PCI Express, dále pak podpora paměťové technologie DDR2 a samozřejmě pak nová patice Socket T (LGA775). Velkou výhodou je pak nový southbridge ICH6, který si v tomto článku také rozebereme.

Intel 915P

Čipová sada Intel 915P je diskrétní verzí Grantsdalu, tedy verzí bez grafického jádra. Funkce northbridge čipu jsou zde zcela klasické, komunikace s dvoukanálovým paměťovým řadičem DDR/DDR2 SDRAM (v nejlepším případě, tj. při použití DDR2 533, zde docílíte teoretické rychlosti 8,5 GB/s), grafickou kartou (zde nastupuje sběrnice PCI Express x16 s teoretickou propustností 4 GB/s) a přirozeně procesorem, kde se setkáváme se starou dobrou sběrnicí s propustností 6,4 GB/s (při použití FSB 200 MHz). Spojení na southbridge čip ICH6R/ICH6W/ICH6RW (viz samostatný popis níže v tomto článku) obstarává speciální sběrnice s propustností 2 GB/s – výhody jsou zde natolik zřejmé, že čtenáře nebudu urážet jejich výpisem.


Obr. 1 – Čipová sada Intel 915P

Pozn.: Popis sběrnice PCI Express najdete v Honzově článku.

Intel 915G

Pro northbridge čip Intel 915G platí to samé jako pro Intel 915P s jedinou výjimkou. Obsahuje totiž integrované grafické jádro Intel Graphics Media Accelerator 900, ve zkratce se označuje jako Intel GMA 900. Jeho popis najdete pod obrázky 2 a 3.


Obr. 2 až 3 - Bloková schéma obou čipových sad
klikněte pro zvětšení

Intel Graphics Media Accelerator 900

Grafické jádro, které tiká uprostřed čipu Intel 915G je opravdovým skvostem. Jeho interní frekvence 333 MHz zahanbí leckterý grafický čip a HW podpora DirectX 9.0 dává jasně tušit, že nejde o žádný low-end. Při popisu nových technologií bývám obecně spíše skeptický, ale zde musím Intel pochválit – jeho výkon se prakticky vyrovná Radeonu X300, viz Martinova recenze, což je na integrované grafické jádro vynikající výsledek. Však už také ATI a nVidia končí s řadou 9200/5200 :-)

Nyní k dalším parametrům, samozřejmostí je podpora přehrávání DVD na HW úrovni (což je dnes naprostá samozřejmost), dále pak nativní podpora formátu 16:9 a také populárních HDTV formátů (snad k nám za pár let také dorazí). Podporu DirectX 9.0 jsem zde již zmiňoval a tak pro úplnost doplním ještě podporu aplikačního rozhraní OpenGL.

Třešničkou na dortu je pak podpora výstupu na dva nezávislé displeje (zde ovšem potřebujete přídavnou kartu s DVI výstupem pro druhý monitor). Úplně poslední perličkou je pak podpora až 224 MB video paměti, kterou si systém dynamicky alokuje dle aktuálních požadavků (tato technologie je nazvaná DVMT - Dynamic Video Memory Technology 3.0). Pevně doufám, že půjde nastavit alokovatelné maximum – představa, že systém na 256 MB „sežere“ 224 MB je hodně deprimující...

Pozn.: Teď si tento grafický výkon představte notebooků, kam Intel Media GMA 900 jistě brzo dorazí!

Southbridge ICH6

Oproti svému předchůdci přináší rodina southbridge čipů ICH6 několik dalších možností. Za prvé je to podpora celkem čtyř SATA portů, za druhé je to sběrnice PCI Express x1 (250 MB/s v každém směru), za třetí pak integrace podpory WLAN (snížení nákladů oproti klasickým bezdrátovým kartám do slotů PCI), za čtvrté nová technologie Matrix RAID (umožňuje využít výhod RAID1 a RAID0 na dvou discích, navíc přináší konečně NCQ a také hot-plug) a nakonec Intel High Definition Audio (7.1 kanálů, Dolby Digital a 192 kHz). Všechno ostatní zůstává v platnosti, stejně jako u čipů ICH5. Ještě zde zmíníme přehled všech čipů ICH6:

  • ICH6R – pouze RAID
  • ICH6W – pouze WLAN
  • ICH6RW – RAID + WLAN

Závěrem

Musím říci, že celá nová platforma Intelu se mi opravdu hodně líbí, osobně mám vůči ní "jen" dvě výhrady. Za prvé, výkon pamětí DDR2 zatím neodpovídá možnostem (kvůli vysokým latencím) a rozhodně pak ne jejich ceně. To je ovšem otázkou času a hromadné výroby, která srazí ceny. Druhá nevýhoda se týká všech a nic s ní neuděláte ani vy ani čas. O co jde? Piny z procesoru jsou nyní odsunuty do patice na základní desce. Intel tak elegantně přesunul reklamace ulomených/ohnutých pinů na výrobce a distributory základních desek – minimálně z počátku budou RMA procenta hodně vysoká. Bohužel to však tradičně nikdo nepřizná (a když, tak jen mimo zápis) a tak se to budeme jenom těžko dozvídat.

Pozn.: Osobně vím minimálně o jednom člověku (z českého IT), kterému se v patici podařilo piny pozohýbat. A věřte mi, že se narovnávají o poznání hůře než u procesoru.

Doplněno 1.11.2004

Čipová sada Intel 915GV je prakticky věrná kopie své sestřičky, která nese název Intel 915G. Oba modely se liší prakticky v jediném detailu a tím je podpora sběrnice PCI Express x16, která umožňuje použití externí grafické karty. U čipsetu Intel 915GV tuto sběrnici totiž nenajdete (pouze ve verzi x1 určené pro periferie - ta vám však s grafikou nepomůže) a jste tak odkázáni na grafické jádro Intel GMA 900 (to ovšem podporuje aplikační rozhraní DirectX 9.0). Vše ostatní (systémová sběrnice, paměťové technologie, southbridge čip, atd.) zůstává u Intel 915GV stejné jako u Intel 915G.


Obr. 4 - Blokové schéma čipové sady Intel 915GL
klikněte pro zvětšení
reklama