reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Great Power spouští úložiště 5MW/10MWh se sodíkovými bateriemi Na-Ion

4.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Great Power spouští úložiště 5MW/10MWh se sodíkovými bateriemi Na-Ion
Sodíkové akumulátory sice nemají extrémně vysokou energetickou hustotu, měly by být ale dost levné a nabídnout i solidní životnost. Nyní v Číně spouští jedno z prvních úložišť se sodíkovými akumulátory.
Sodíkové akumulátory Na-Ion si pomalu razí cestu do prvních elektrických skútrů a elektromobilů, svými vlastnostmi jsou nicméně ideálními adepty především pro energetická úložiště. Tam se hodí vysoká životnost v řádech mnoha tisíc cyklů, která je v dopravních prostředcích až nadbytečná, nevadí tam také jejich nepříliš vysoká energetická hustota (zpravidla lehce pod úrovní Li-Ion LFP, které samy o sobě na tom nejsou moc dobře). V neposlední řadě má být výhodou nižší cena (sodík je snáze dostupný materiál ve srovnání s lithiem), což se při velkých akumulátorech také dost hodí. A právě úložiště na bázi sodíkových akumulátorů je něčím, co už také existuje. Nepřekvapivě je to opět v Číně.
 
Sodíkové baterie
ilustrační foto, zdroj: stock.adobe.com
 
Stojí za ním společnost Great Power a nové BESS (Battery Enegy Storage System) je v městě Čching-tao. Jde však o relativně malou baterii, demonstrační projekt má totiž konfiguraci jen 5MW/10MWh, tedy může uložit max. 10 MWh energie s max. dodávaným výkonem 5 MW. Pod max. výkonem tak může pracovat 2 hodiny, nicméně pokud bude odběr nižší, doba odběru se může značně prodloužit. Jde o hybridní systém využívající polyaniontové architekturu a vrstvenou oxidovou. Ta první přináší vysokou životnost na 6000 cyklů, ta druhá zase přináší vyšší energetickou hustotu 150 Wh/kg (u první tato hodnota nebyla zveřejněna), nicméně dosahuje nižší životnosti na 3000 cyklů.
 
Great Power
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama