reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grooveshark zřejmě skončí, zaměstnanci porušili zákon

1.10.2014, Radan Tuhý, aktualita
Grooveshark zřejmě skončí, zaměstnanci porušili zákon
Soudce zabývající se případem Groovesharku naznal, že zaměstnanci jsou vinni z porušení zákona. Jak se k tomu Grooveshark postaví, zatím nevíme. Je ale dost pravděpodobné, že se služba blíží ke svému konci. Alespoň v podobě, jaké ji známe.
Nahrávací společnosti si brzy budou moci s největší pravděpodobností připsat na vrub vítězství v podobě sesazení služby Grooveshark. A to po několika letech snahy. Soudce, který má na starosti případ Groovesharku, v pondělí rozhodl, že Grooveshark porušil autorská práva tisíců hudebních subjektů.





Služba velmi dlouho fungovala na základě konstantního odvolávání se na DMCA (z anglického Digital Millennium Copyright Act, více informací zde), což v praxi znamená, že webové služby obsahující „uživatelská“ data nemohou být obviněny z porušování autorských práv - za podmínky, že umožní vlastníkům autorských práv závadný obsah odstranit.

Nyní ale vyšlo najevo, že nelegální hudební obsah byl na servery služby ve skutečnosti umístěn mimo jiné samotnými vlastníky a zaměstnanci tohoto subjektu, přičemž důkazy o tom, že k tomu došlo, byly vlastníky služby pečlivě odstraněny.

Tomu všemu ještě nasazuje korunu e-mail z roku 2007, ve kterém Joshua Greenberg, technologický ředitel služby, vyzývá všechny zaměstnance k tomu, aby ze svých soukromých počítačů umístěných mimo kancelář nasdíleli co nejvíce hudby stažené z internetu. Výzvu provázely také výhružky zaměstnancům, kteří by se výzvou neřídili a hudbu nenasdíleli.

Nejedná se přitom o jedinou kauzu. Grooveshark je také žalován nahrávacími společnostmi ve státě New York, a to jak u státního, tak federálního soudu.

V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že se zástupci služby Grooveshark proti rozhodnutí odvolají. Budoucnost služby ale rozhodně nevypadá moc nadějně.

Zdroj: VentureBeat
reklama