reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GTX 750 Ti: první GeForce s architekturou Maxwell?

17.1.2014, Jan Vítek, aktualita
GTX 750 Ti: první GeForce s architekturou Maxwell?
Nedávno se objevily informace, že by se již zanedlouho měly dostat na trh grafické karty NVIDIA GeForce, které využijí nástupce architektury Kepler, jež dostala jméno Maxwell. Nemá však jít o hi-end model, ale o GeForce GTX 750 Ti.
Zdá se tedy, že zprávy o chystaných grafických kartách NVIDIA s architekturou Maxwell nelhaly a prvních karet se máme skutečně dočkat už v únoru. Půjde tedy o jeden model, a to GeForce GTX 750 Ti, jenž je vyráběn už odladěným 28nm procesem, aby později nastoupily velké a výkonné čipy vyráběné 20nm procesem. Dřívější informace jej zařazovaly ještě mezi karty s GK104, čili architekturou Kepler. NVIDIA nám chce tedy nejdříve připravit malý předkrm, který se zařadí mezi karty GeForce GTX 760 a 660 z hlediska výkonu ve hrách, ovšem jeho výkon v GPGPU může být zcela jinde, a to právě díky nové architektuře.





Ta využívá integrované 64bitové jádro ARM, jež se doposud skrývalo pod názvem Project Denver. To má v GPGPU snížit závislost grafického procesoru na hlavním systémovém CPU tak, že některé úlohy vezme na sebe. Krom toho se dočkáme také Unified Virtual Memory, čili možnosti využít systémovou operační paměť procesorem i grafickým čipem, což je vlastnost, kterou mají i nová APU Kaveri od AMD. Zatím to tedy vypadá, že Maxwell má přinést vylepšení především pro GPGPU aplikace, což je oblast, které se začíná více věnovat také AMD.

Zatím ale nejsou známy přesné specifikace nové karty GeForce GTX 750 Ti, takže se necháme překvapit, jestli tyto informace nelžou a nakonec třeba opravdu nepůjde o prostou GK104.

Zdroj: techPowerUp
reklama