Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři stále více napadají firmy

14.4.2015, Jan Pánek, aktualita
Hackeři stále více napadají firmy
Podle společnosti Symanctec meziročně stouplo napadení malwarem, v ohrožení nejsou jen běžní uživatelé, ale hlavně velké společnosti, na které se hackeři stále více zaměřují - zároveň nacházejí nové způsoby, jak se dostat před bezpečnostní ochranu.
Poslední zpráva internetových hrozeb od společnosti Symantec odhaluje, že 5 ze 6 velkých firem byly v roce 2014 napadeny, což představuje 40% nárůst oproti minulému roku.

Sítě jsou nyní často zahlceny vysoce cíleným phishingem. Ten funguje na principu ošálení uživatele, který si myslí, že je například na stránkách svého internetového bankovnictví, kde následně zadá své citlivé údaje. Phishing meziročně stoupl o 8 %. Bohužel stoupla účinnost takových útoků - ke stejnému počtu oklamaných uživatelů bylo použito o 20 % méně emailů.

Útočníci se již poučili ze svých minulých chyb, a proto našli účinné metody, jak se dostat do zabezpečení podniků. Často to udělají tak, že nakazí trojským koněm běžný software. Potom jen vyčkávají, než si jej někdo stáhne, a následně získají přístup do firemní sítě.





Drasticky se zvedl ransomware, tedy obvykle červ nebo trojský kůň, který zablokuje uživateli přístup k počítači například zašifrováním disku, přístup je obnoven, až uživatel zaplatí výkupné. Meziroční nárůst představoval 113 %.

Bezpečnostní trhliny se objevují i v naprosto běžných programech nebo v samotných systémech, proto se doporučuje udržovat všechny programy v aktuální verzi, a hlavní mít aktualizovaný antivirus.

Zdroj: betanews.com