reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Helikoptérka na Marsu zatím vyčkává, potřebuje softwarovou záplatu

14.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Helikoptérka na Marsu zatím vyčkává, potřebuje softwarovou záplatu
Na konci minulého týdne se měla poprvé do vzdušného prostoru Marsu dostat helikoptérka Ingenuity, ovšem přípravy na první let byly nakonec zrušeny, neboť se vyskytla jistá chyba. Nyní se čeká na softwarovou záplatu. 
NASA Ingenuity tak dosud sedí tam, kam ji už dříve odhodil rover Perseverance a stále se chystá na svůj premiérový let. NASA hlásila, že první let neproběhne před dnešním dnem, což ale už zřejmě není otevřené, neboť nyní se bude čekat na potřebnou softwarovou záplatu, která přinese další zdržení. Není tak zatím ani rámcově stanoveno, kdy by mohl první let Ingenuity proběhnout. 
 
 
Problémy se objevily už minulý pátek v průběhu příprav, kdy proběhl také předletový test. V něm helikoptérka roztočila své uhlíkové rotory, ovšem právě tento test byl předčasně ukončen z důvodu jisté chyby, která přerušila zkušební startovací sekvenci. NASA zdůrazňuje, že z hlediska fyzického stavu je Ingenuity stoprocentně v pořádku a funkční, poskytuje úplné telemetrické údaje a bez problémů komunikuje. 
 
V průběhu uplynulého pondělí byl také identifikován problém a právě na základě toho se dozvídáme, že Ingenuity potřebuje softwarovou záplatu. S tím by neměl být problém, ovšem další čas si vyžádá kontrola nového softwaru a pak také jeho upload prostřednictvím roveru Perseverance. Žádný tento krok není radno uspěchat a až bude hotovo, NASA se chystá ještě zopakovat předletové testy, jež byly právě v pátek přerušeny. 
 
NASA uvádí, že až bude vědět něco bližšího, zveřejní přesnější časový rozvrh dalšího postupu. Za zmínku stojí to, že na rozdíl od samotného roveru či jiných podobně zásadních zařízení NASA není Ingenuity postavena na hardwaru s vysokou odolností vůči radiaci. Využívá prosté komponenty, které lze běžně zakoupit a mezi nimi i procesor Qualcomm Snapdragon 801. Její životnost ale stejně bude dle plánu jen několik týdnů a po tuto dobu snad hardware tamní podmínky vydrží. 
 
Na Snapdragonu 801 byly mimo jiné založeny telefony jako Xiaomi Mi4, Samsung Galaxy S5, LG G3, OnePlus One, Sony Xperia Z3 a další modely, jež byly aktuální před cca sedmi lety.  
 
Zdroj: NASA


reklama