reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hello Barbie, hacknutá panenka s Wi-Fi jako špiónská štěnice

29.11.2015, Milan Šurkala, aktualita
Hello Barbie, hacknutá panenka s Wi-Fi jako špiónská štěnice
Informační technologie dávno pronikly i do hraček a např. panenka Hello Barbie je vybavena Wi-Fi připojením. To je použito k analýze hlasu dětí, aby panenka mohla odpovídat. Bezpečnostní technici už dokázali prolomit zabezpečení těchto dat.
Společnost Mattel prodává Wi-Fi panenku Hello Barbie, která má v sobě mikrofon a Wi-Fi připojení. To umožňuje dětem si s panenkou rozumně "pokecat". Jejich hlas se nahraje, přes Wi-Fi se posílá na server k analýze a panenka pak zpětně odpovídá. Problém je v tom, že ačkoli je tato komunikace zabezpečená, jako snad u všech druhů komunikace tohoto druhu bylo jen otázkou času, než se ochranu podaří prolomit. Americky bezpečnostní technik Matt Jakubowski si vzal tuto panenku na paškál a opravdu se dostal k datům, která by neměla být zveřejněna.


Hello Barbie

zdroj: mattel.com



Dokázal se dostat k interním systémovým informacím panenky, některým údajům o Wi-Fi připojení a MP3 souborům (do panenky lze uložit přes mobilní aplikaci konfigurace až tří Wi-Fi sítí). Zároveň nastínil, že je jen otázkou času, kdy servery společnosti ToyTalk (ta pro Mattel zajišťuje analýzu řeči) nahradí servery hackerů a následně mohou být dětské pokoje plné odposlouchávacích štěnic. Podotkněme, že Matt pro tentokrát potřeboval fyzický přístup k panence k prolomení.

Protože panenka na slova dětí odpovídá, je tu možnost, že hackeři podstrčí své vlastní odpovědi a raději ani nedomýšlejme, co vše budou chtít dětem navykládat (od věcí sledující komerční prospěch na jedné straně až po perverznosti na straně druhé), nemluvě o odposlouchávání domácnosti jako takové. Tvůrci považují svou panenku za naprost bezpečnou. I bez hackerů je zde otázka, zda Mattel přímo nevyužije odpovědi panenky ke komerčním účelům. Rodiče mohou nahrávky poslouchat na svém účtu u ToyTalk a odhalit tak tajemství svých dětí svěřená panence, což také není ideální. Dokonce vznikla iniciativa Hell No Barbie bojkotující panenku a varující jak před bezpečnostními rizika, tak před riziky ve výchově dětí.

Zdroj: betanews.com, theguardian.com, nbcchicago.com, mattel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama