reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hlavní činnost Opera Software přejde pod čínskou firmu

19.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Hlavní činnost Opera Software přejde pod čínskou firmu
Už dříve v tomto roce se jednalo o prodeji celé společnosti Opera Software, což bylo nakonec smeteno ze stolu. Čínské sdružení Kunqi se ale nevzdalo a přišlo s jiným návrhem, který byl nyní akceptován.
Opera Software známe jako výrobce známého, ale ne tak rozšířeného prohlížeče Opera a právě ten se dříve dostal do hledáčku konsorcia Kunqi, které jej chtělo koupit za přibližně 1,2 miliardy dolarů. Za tuto částku Číňané chtěli celou společnost Opera Software, ale to bylo z regulačních důvodů znemožněno. Kunqi tak nedávno nabídlo polovinu původní částky, a to ne za celou firmu, ale za její hlavní činnost.





Původní dohoda by musela být schválena čínskými i americkými orgány, přičemž konsorcium Kunqi předpokládalo, že američané budou tuto věc zkoumat třeba i rok, pokud by se trvalo na odkoupení celé společnosti. Sami Číňané se tak měli rozhodnout, že se obejdou bez jistých produktů a služeb firmy Opera Software, díky čemuž se cena sníží na polovinu a dlouhodobé zkoumání americkými úřady už nebude nutné, takže se předpokládá, že obchod bude uzavřen velice rychle.

Dle Reuters chce konsorcium Kunqi produkty a technologie Opery k tomu, aby mohlo v domovské Číně konkurovat společnostem jako Alibaba či Tencent. Co si ale Kunqi vybralo a co nechalo být? Za 600 milionů dolarů získá produkty týkající se mobilních telefonů a desktopových počítačů, část firmy zabývající se licencováním technologií a také podíl v čínské firmě nHorizon. Nezíská ale služby týkající se uživatelských dat, inzerce, marketingu, her a TV.

Investoři Opera Software jsou z nové dohody spíše zklamaní, ale to především proto, že po zrušení původně vyjednávané dohody klesla hodnota akcií o 17 procent na 54 norských korun, zatímco oni očekávali, že získají kolem 71 korun za akcii. Nová dohoda má být dokončena v tomto čtvrtletí, ale ještě předtím mají investoři dostat mimořádné dividendy, které mají zmírnit jejich finanční utrpení.

Zdroj: Hexus.net
reklama