reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hledá se Pascal, NVIDIA namísto něj ukázala Maxwell

12.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Hledá se Pascal, NVIDIA namísto něj ukázala Maxwell
Jen-Hsun Huang z NVIDIE si na letošním CES tak trochu zopakoval představení karet Fermi z roku 2009. Tehdy se ukázalo, že NVIDIA ukazovala falešné karty a nyní namísto Pascalu v Drive PX 2 ukázala Maxwelly.
NVIDIA chtěla v roce 2009 na GPU Technology Conference tak moc ukázat nové karty s čipy Fermi (její první 40nm GPU), že se rozhodla vytvořit falešné verze. Opravdové karty totiž v té době ještě neměla. Nyní si tento veletoč zopakovala při příležitosti představení automobilového počítače Drive PX 2. Tisková zpráva měla k sobě přiloženy renderované obrázky, ovšem Jen-Hsun Huang na pódiu držel v ruce prý hotový produkt se dvěma čipy generace Pascal. Po prozkoumání detailních fotografií se však ukázalo, že dva MXM moduly ve skutečnosti nemají na sobě GPU Pascal, ale staré známé čipy GeForce GTX 980, tedy Maxwell. To přirozeně s sebou přináší otázky a nejen ty. V posledním týdnu zamířila dolů i cena akcií NVIDIE, která se propadla z 33 USD pod 30.




- klikněte pro zvětšení -


Odborná veřejnost se tak ptá, kde je Pascal a proč NVIDIA neukázala hotové karty, když už je dle svého tvrzení má dávno k dispozici. Dříve Huang také držíce falešnou Fermi tvrdil, že nové čipy už jsou ve výrobě a na podzim roku 2009 sliboval jejich příchod do Vánoc. Ve skutečnosti to trvalo o čtyři měsíce déle, než se objevily první kusy.

Z toho tedy můžeme vytušit, že NVIDIA prostě ještě nemá GPU Pascal k dispozici, alespoň ne v podobě pro Drive PX 2, s nímž se tak moc chlubila na letošním CES. A nebo je to vše jinak a důvody jsou naprosto odlišné. Třeba NVIDIA prostě ještě nechce ukazovat své nové čipy, ovšem na rozdíl od AMD ještě nepředvedla ani počítač s GPU Pascal v akci či alespoň výsledky prvních benchmarků, aby nás mohla namlsat. Nezbývá tedy než si počkat, zda nás NVIDIA nepřesvědčí o tom, že GPU Pascal jsou stále na cestě a chystají se na nástup v polovině tohoto roku.

Zdroj: Extremetech
reklama