reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hodnota bitcoinu se po hacku Bitfinexu propadla

3.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Hodnota bitcoinu se po hacku Bitfinexu propadla
Burza Bitfinex v Hong Kongu se stala cílem hackerů a následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Už na přelomu minulého a tohoto měsíce zamířila hodnota bitcoinu dolů, ale náhlý propad byl zaznamenán až včera večer.
Burza Bitfinex včera zaznamenala prolomení svého zabezpečení a logicky ihned zareagovala tím, že zastavila veškeré obchodování stejně jako jiné operace jako vklady a výběry. Nyní se zkoumá, co se konkrétně stalo, ale už se ví, že útočníci vysáli některé účty, takže do celé záležitosti už byla zatažena také policie. Ukradeno mělo být konkrétně téměř 120.000 btc, což rozhodně není ani po propadu zanedbatelná částka, však jeden bitcoin má hodnotu stovek dolarů. Bitfinex byla založena v roce 2012 a dnes má vedle Hong Kongu zastoupení také v Evropě a ve Spojených státech. Využívá pro ukládání zákaznických bitcoinů cloudovou peněženku BitGo, a to nezávisle na tom, zda si ji zákazníci zařídili, nebo ne, neboť Bitfinex a BitGo letos v černu navázaly spolupráci.





Jak ukazuje následující graf, hodnota bitcoinu se včera večer propadla o nějakých 80 dolarů až na 518 USD, ale pak dokázala mírně stoupnout a aktuálně se ustálila na cca 554 USD. To znamená, že aktuálně se postrádají bitcoiny v hodnotě cca 77 milionů dolarů. Vypadá to, že pokud nevyjde na světlo světa další nepříjemná informace, kterou by majitelé bitcoinů vyhodnotili tak, že jsou jejich elektronické penízky v ohrožení, bude bitcoin zatím stabilní.





Aktuálně se čeká na nové informace od Bitfinexu, který je stále offline a obsahuje jen výše uvedené vyjádření. Není pochyb o tom, že alarmována byla také společnost BitGo, která Bitfinexu poskytuje svou platformu, ale ta už také uvedla, že nenašla žádné známky útoku na své servery. To by mohlo napovídat, že jde o práci někoho, kdo měl přístup k systémům Bitfinexu. Ukázalo se totiž i to, že byla obejita automatická ochrana, která měla zapracovat v případě detekce nestandardních operací, aby znemožnila výběr bitcoinů.

Zdroj: Coindesk, Bitfinexu
reklama