reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Holografický stůl pro více uživatelů přijde příští rok

17.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Holografický stůl pro více uživatelů přijde příští rok
Společnost Euclideon prezentovala svůj první holografický stůl určený pro více uživatelů, kteří budou muset nosit jen lehké brýle, aby mohli vidět zobrazované 3D objekty. Ten má přijít na trh už příští rok. 
Australská společnost Euclideon uvádí, že zkonstruovala světově první holografický stůl využitelný více lidmi najednou. Ti budou muset nosit brýle, díky nimž zařízení pozná, kde se nachází oni i jejich oči. Zatím jde stále o prototyp, ale firma uvádí, že v plánu je dostat toto zařízení na trh už v příštím roce. 
 
Stůj společnosti Euclideon tak řeší problém mnoha podobných zařízení, která nedokáží poskytnout 3D obraz pro více lidí najednou, anebo jsou v této funkci značně limitována. Dle serveru NewAtlas je technologie firmy Euclideon velice pokročilá, ovšem to je třeba brát s rezervou. 
 
 
V roce 2011 totiž právě firma Euclideon slibovala herní engine nazývaný Unlimited Detail, který měl rovnou změnit herní svět vykreslováním velice kvalitní a detailní grafiky pomocí voxelů. Něco na něm bylo, ale s těmi "menšími" zádrhely, že engine nezvládal žádné fyzické interakce, dynamické osvícení scén a ani pohybující se objekty či anti-aliasing. Potenciální zájemci tak zmizeli a engine Unlimited Detail nebyl nikdy využit žádnou hrou. 
 
 
Nyní Euclideon uvádí, že zajistí holoprojekci pro více lidí jen s využitím polarizovaných brýlí a senzorů sledujících jejich pohyb a polohu. Systém dokáže vytvořit osm různých obrazů, každý určený pro jedno oko, takže dokáže obsloužit čtyři lidi. 
 
A právě i v tomto případě je využitý starý známý engine Unlimited Detail a Bruce Dell, CEO společnosti Euclideon, věří, že nový stůl dokáže oživit zájem právě i o něj. 
 
 
O samotný stůl ale hráči mít zájem pochopitelně nebudou. To spíše různé instituce a společnosti zabývající se třeba architekturou, strojírenstvím, apod. Právě zde bude užitečné, když až čtyři lidé budou moci sledovat stejný objekt a diskutovat nad ním. Vedle toho je tu samozřejmě i cena, kterou si jedinec bude moci těžko dovolit. Euclideon totiž cílí na částku kolem 50 tisíc dolarů. 
 
Zdroj: New Atlas
reklama