Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Holus: holografy na stůl se blíží

10.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Holus: holografy na stůl se blíží
Jedná se o projekt na Kickstartru, který už jen potřeboval rozjet výrobu. Za chvíli už projektu nebude nic bránit a dočkáme se zajímavé pyramidy v kvádru, uvnitř které se budou promítat hologramy. Co všechno umí?
Byla to jen otázka času. Jednou hologramy přijít musely a vypadá to, že to bude zanedlouho. Projekt si na Kickstartu rychle našel své místo, a i když mu ještě zbývá 29 dní do konce přispívání, svou metu pro vybrané peníze překročil již více než dvojnásobně.

Cíl bylo vybrat 50 000 kanadských dolarů, ale již se vybralo přes 121 tisíc kanadských dolarů, což představuje asi 2,4 milionu Kč, takže je jisté, že novinku spatříme na pultech obchodů. Holus, to je název holografického zobrazovače, vypadá jako krabice, uvnitř které se nachází pyramida, uvnitř které se budou hologramy promítat. V podstatě se jedná o multimediální zařízení s prvky interakce.


"Holus je holografická platforma, umístitelná na stůl, která umí převést digitální obsah z tabletu, chytrého telefonu nebo počítače na hologram," píše se na stránkách projektu na Kickstartru. "Ať se jedná o stolní hru, strukturu DNA nebo solární soustavu, váš obsah ožije - můžete ho vidět z různých úhlů a interaktovat s ním způsoby, které dosud nebyly možné."

"Holus může být použit jako rodinné zařízení pro zábavu, obchodní nástroj a vývojáři budou moci vytvářet vlastní holografické aplikace. Holus představuje přirozený a intuitivní způsob jak pracovat s informacemi.

Na rozdíl od ostatních zábavních přístrojů, které většinou izolují lidi, se Holus snaží vytvořit "sociální táborák", který dostane lidi na jedno místo."

A k čemu vůbec může takové zařízení sloužit? I na to mají výrobci Holuse odpovědi. V prvním případě se v něm dají hrát deskové hry. Lze používat i pro videohovory nebo například si můžete ověřit model před vytisknutím v 3D tiskárně.


Bohužel výrobce nepopsal, jak nová technologie funguje, což je škoda. Pouze uvedl, že obsah promítání lze vidět ze čtyř různých perspektiv, protože pyramida má čtyři strany, a z 360 stupňů. Zařízení bude disponovat bezdrátovým rozhraním - WiFi nebo Bluetooth. K provázání s chytrým zařízením bude sloužit i dock na tablet. Součástí budou i repráčky.

Dále je důležité, že Holus, i když už půjde do komerčního prodeje, nebude stále konečný výrobek a vývojáři budou mít možnost vymýšlet nový software. To v praxi znamená, že budou dva typy zařízení. Z toho jeden určený pro vývojáře, oba typy se budou mírně lišit.


Holus Home Edition bude mít velikost 230x450x450 mm. Bude disponovat jedním USB portem, dvěma nabíjecími USB porty. Rozlišení zobrazovače bude 1600x1600 px, ale bude rozděleno na všechny čtyři strany, což znamená, že na jednu stranu připadne 640 tisíc pixelů. Rozměry oblasti, ve které se promítá obsah, budou 191,5x405x405 mm. Je důležité zmínit, že tato verze neobsahuje zabudované repráčky. Gray-to-gray odezva je 5 ms a zařízení průměrně bude konzumovat 25 W, avšak špička může vystřelit až na 66 W.

Holus Pro Edition oproti tomu nabízí větší rozměry: 270x550x550 mm; jeden HDMI port navíc nebo celkem 4 nabíjecí USB porty. Změní se i rozlišení všech obrazovek na 1920x1920, ale bude využito jen v případě HDMI, při přenosu dat přes USB 3.0 zůstane 1600x1600. Vyšší rozlišení znamená i vyšší jemnost, a to 921 600 pixelů na stranu. Kromě zvětšení celého zařízení se zvětšilo i místo promítání na 224,9x475,7x475,7 mm. Tato verze navíc nabídne Ecomode, SDK licenci a již zmíněné zabudované repráčky.

Pokud byste chtěli přispět i vy, máte pochopitelně možnost. Například za 35 (zřejmě kanadských) dolarů dostanete tričko, za 100 dolarů tričko a účast na internetovém semináři. Zařízení Holus v domácí edici je možno koupit už za 550 kanadských dolarů (asi 11 000 Kč) a ve vývojářské verzi za 650 kanadských dolarů (asi 13 000 Kč).

Zdroj: Kickstarter