reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP, Intel a Yahoo se spojují pod rouškou Cloud Computing

31.7.2008, Jan Vítek, aktualita
HP, Intel a Yahoo se spojují pod rouškou Cloud Computing
V dnešní době se stále více objevuje slovní spojení Cloud Computing a i když by se to mohlo zdát, prakticky nejde o nic jiného než o znovuvzkřísení myšlenky terminálů, i když v podstatně modernějším hávu. Myšlenka je taková, že domácí počítače...
V dnešní době se stále více objevuje slovní spojení Cloud Computing a i když by se to mohlo zdát, prakticky nejde o nic jiného než o znovuvzkřísení myšlenky terminálů, i když v podstatně modernějším hávu. Myšlenka je taková, že domácí počítače s výkonným hardwarem a vlastním softwarem nejsou ekonomicky efektivní a že lepší je využití "mraku" serverů s vlastními hardwarovými a softwarovými zdroji, které budou domácí počítače takzvaně krmit.



Tato myšlenka má samozřejmě i své očividné nedostatky a problémy k vyřešení, jako například bezpečnost dat, soukromí a otázku zajištění dostatečného výkonu například pro hry. Avšak i přesto, nebo právě proto zaujala významné společnosti, mezi něž nyní patří i Hewlett-Packard, Intel a Yahoo! S Cloud Computing má své vlastní cenné zkušenosti především Google, který nadále hodlá svou nabídku rozšiřovat a pozadu není ani Microsoft.

Zmíněná trojice firem nabídne zezačátku šest datových center s aplikačním vybavením, ale ty budou k dispozici pouze vybraným testerům a vývojářům. Cloud Computing jako takový je ještě neprobádaná oblast a očekává se, že přinese ještě mnoho problémů a výzev. Dle Johna Manleyho z HP se však v něm skrývá velký potenciál a můžeme jej vidět jako další krok ve vývoji Internetu. Zmíněná datová centra budou po jednom rozdělena mezi HP, Intel, Yahoo!, Development Authority of Singapore, University of Illinois a výpočetní středisko Steinbuch v Německu. Každé z nich se pak bude skládat z 1000 až 4000 strojů, přičemž rozšíření se meze nekladou.

Odpovědní pracovníci pak budou zkoumat, jak učinit tento systém více spolehlivým a bezpečným a také jak zajistit lepší správu HW a SW zdrojů. Centra pro Cloud Computing se rozeběhnou ještě tento rok.

Zdroj: DailyTech
reklama