reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP má rychlou 3D tiskárnu se zbrusu novou technologií

30.10.2014, Jan Vítek, aktualita
HP má rychlou 3D tiskárnu se zbrusu novou technologií
Společnost HP konečně oficiálně představila svou novou 3D tiskárnu a vzhledem k tomu, že dle zástupkyně firmy je sledování tisku dnešních tiskáren jako sledování tajícího ledu, měli bychom očekávat především rychlost. Ale jen o té to zdaleka není.
O společnosti Hewlett-Packard se už dlouho ví, že má za cíl představit komerčně dostupnou 3D tiskárnu, která by byla rychlejší než jiné dnes dostupné modely. Nyní je tu a jde o tiskárnu HP Multi Jet Fusion, která má být oproti jiným daleko rychlejší a s kvalitnějším tiskem, přičemž nabídne nové možnosti pro barevný tisk a také možnost využití různých materiálů. Vedle toho firma představila také 3D počítačový systém Sprout. Jde o PC speciálně určené pro doplnění této 3D tiskárny, díky němuž budeme dle výrobce moci rychle, intuitivně a pohodlně skenovat objekty a vytvářet jejich digitalizovanou podobu.





HP Multi Jet Fusion má být prvním krokem na cestě k cíli, který spočívá ve změně způsobu výroby různých produktů. HP udává, že tato tiskárna je v porovnání s obdobnými produkty desetkrát rychlejší a má mnohem ekonomičtější provoz. Vytvářené objekty mají být navíc velmi pevné i detailní, což má dokázat i následující video. To ukazuje článek řetězu o hmotnosti něco přes 100 gramů a vytisknutý ani ne za půl hodiny, který byl schopen udržet váhu celého automobilu. Maximální zátěž by pak měla být až 4500 kg.


Tiskárna Multi Jet Fusion k tisku využívá pole s vysokým počtem malých trysek, které jsou schopny každou sekundu vytvořit přes 30 milionů malých kapek tisknutého materiálu, přičemž jeho barvu může míchat ze složek CMYK. První komerčně dostupný model využívá klasické termoplasty, ovšem HP zkoumá možnosti pro využití keramiky a kovů, které se jinak ve 3D tisku už běžně používají, ale samozřejmě u zcela jiných typů tiskáren. Budoucí modely také mají být schopné tisknout objekty až 40 palců široké (přes 100 cm).






A jak tedy tato tiskárna funguje? Je to poněkud jiný systém než prosté nanášení roztaveného materiálu tryskou. HP využívá jednak hlavní stavební složku, kterou pokryje pracovní plochu. Následně ji na potřebných místech pokryje jistým pojivým činidlem (fusing agent), které slouží ke spojení materiálu. Poté se aplikuje jiné činidlo (detailing agent), které naopak zabrání spojení materiálu a zajistí vytvoření ostrých a hladkých okrajů. Nakonec se oblast vystaví nějaké energii (že by teplu?), a tak se vytvoří nová vrstva.

Je tedy zřejmé, že systém je podobný spíše laserovému nebo UV tisku, kde paprsek či záření nahrazují činidla, na nichž celý tisk stojí a padá. HP přitom říká, že jich má v rukávu celou plejádu. Ty zajišťují i tisk různých barev, a to velmi detailní, jak ostatně ukazují fotografie vytvořených modelů. Budoucí modely 3D tiskáren od HP mají nabídnout tisk v milionech odstínů a v možnostech bude i tisk z průhledných materiálů či případně i jiných, které budou moci vést teplo či elektřinu, a zde už to začíná být opravdu zajímavé.





Použitá technologie tak může měnit vlastnosti každého tisknutého bodu (HP mluví o voxelech) a je navíc škálovatelná, aby mohla tisknout objekty s šířkou až zmíněných 40 palců i větší.

Co se týče systému Sprout, pak ten poslouží jako nutná základna pro plné využití možností nové 3D technologie pro tisk. HP chce na vývoji formátů a programového vybavení dále pracovat s různými firmami, neboť standardní STL jí nestačí. Ten totiž nese pouze informace o geometrii, zatímco Multi Jet Fusion je schopna tisknout voxel po voxelu. Je to tedy podobné, jako bychom chtěli pracovat s pixely u tvaru definovaného křivkami.





Sprout v dnešní podobě je počítač All-in-One vybavený procesorem Intel Core i7 (8 GB RAM, 1TB HDD, GPU NVIDIA), 23" multidotykovým displejem (20 bodů) a systémem Intel RealSense 3D Camera pro skenování 3D objektů. Založen je na OS Windows 8.1.

Hewlett-Packard zatím toho neřekl moc o ceně nebo datu vypuštění tiskárny Multi Jet Fusion na trh. Systém Sprout je ale již k předobjednání za cenu od 1899 USD. Nástup 3D tiskáren HP ale nebude raketový. Firma uvedla, že chce v příštím roce dodat první kusy a opravdu dostupné by pak měly její modely být v roce 2016.

Pro běžného zákazníka ale tento systém není určen, tedy alespoň ne v tom smyslu, že si Multi Jet Fusion budeme houfně pořizovat do domácností. HP spíše počítá s tím, že 3D tisk nabídnou různé komeční copyshopy a jinak se její modely uplatní především u profesionálů nebo ve firmách.

Zdroj: TZ HP
reklama