reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hráči se Sony PlayStation 5 se konečně dočkají podpory VRR

28.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Hráči se Sony PlayStation 5 se konečně dočkají podpory VRR
Podpora variabilní snímkovací frekvence VRR je něco, na co uživatelé herní konzole Sony PlayStation 5 čekají už hodně dlouho. Nyní to konečně vypadá, že bude čekání u konce a Sony slíbilo podporu na svém blogu.
Jednou z důležitých funkcí pro hráče je Variable Refresh Rate (VRR) aneb variabilní snímkovací frekvence. Ta zabraňuje trhání obrazu v případě, kdy nesouhlasí frekvence monitoru nebo televize s frekvencí toho, jak grafická karta posílá hotové snímky. Uživatelé herní konzole Sony PlayStation 5 ale dodnes tuto funkci nemohli využívat, i když by to hardware měl fyzicky podporovat. Hovořilo se o tom už několikrát, naposledy se neoficiálně zmiňoval počátek jara. Nyní to máme oficiálně.
 
Sony PlayStation 5
 
Sony na svém blogu oficiálně oznámilo, že VRR přijde, bohužel stále nevíme přesně, kdy se tak stane. Mělo by se tak stát v "příštích měsících". Aby to fungovalo, je potřeba mít televizi nebo monitor s rozhraním HDMI 2.1. Dále bude potřeba aktualizovat hry na nejnovější verze, aby byla podpora bezproblémová, a dá se očekávat, že nové hry budou mít podporu VRR hned od začátku. Uživatelé budou mít možnost využít VRR i u her, které to oficiálně nepodporují, nicméně tam nebude zaručeno, že to nepřinese nějaké grafické artefakty.
 
Sony PlayStation 5 VRR
 
Další novinkou, která ale bude dostupná jen pro hráče v USA a Velké Británii, je možnost hlasového ovládání konzole v angličtině.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama