reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hry zdarma na Epic Games Store: kolik dostávali vývojáři v roce 2019?

5.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Hry zdarma na Epic Games Store: kolik dostávali vývojáři v roce 2019?
Společnost Epic Games se aktuálně soudí s firmou Apple a díky tomu se dostaly na veřejnost i zajímavé informace o platformě Epic Games Store. Jsou tu tak i přesné údaje o tom, kolik Epic platil herním vývojářům za nabízené hry zdarma. 
Hry zdarma to samozřejmě byly pouze pro koncové zákazníky, zatímco firmu Epic stály desetitisíce dolarů a někdy i více než milion. Následující tabulka se týká her nabízených na Epic Games Store zdarma v roce 2019, kdy tato prodejní platforma teprve začínala. Lze si tak představit, že dnes už mohou být čísla poněkud jiná, a to zvláště s ohledem na počet zákazníků, kteří si jednotlivé tituly "kupují". 
 
 
Vedle jednotlivých uvedených her tak máme nejdříve číslo, které se týká rozdaných kopií (Entitlements), dále je to Buyout Price, čili cena zaplacená Epicem vývojářům/nakladateli, pak máme počet nových uživatelských účtů, jež byly v průběhu nabídky dané hry vytvořeny a pak cena, na niž každý takový nový účet přišel (UA - User Acquisition), která se vypočítá jednoduše vydělením zaplacené částky počtem nových účtů. 
 
Celkově tak Epic za hry nabízené zdarma v roce 2019 utratil 11.658.000 dolarů, získal téměř pět milionů nových účtů a za každý tak v průměru takto zaplatil 2,37 dolaru. Rozdalo se tak přes 104 milionů kopií, čili kdybychom za ně zaplatili my zákazníci stejnou částku, kterou vynaložil Epic, v průměru by každá stála jen cca 11 centů. 
 
 
Můžeme také zaznamenat velký nepoměr mezi Epicem zaplacenými cenami a počty nárokovaných kopií, které jsou všechny ve stejném řádu. Epic ale za některé hry zaplatil desetitisíce dolarů a za jiné statisíce až milion a půl v případě Batman Arkham. Výjimka je tu Metro 2033 Redux, který už se zdarma objevil několikrát a pokud za to tvůrci skutečně nic nechtějí, jak ukazuje tabulka, je už jasné, proč se objevil tolikrát. 
 
Batman Arkham se ale Epicu vyplatil, protože společně se Subnauticou přitáhl vysoký počet nových uživatelů, i když za spíše průměrnou cenu za nový účet, ale rozhodně ne tak vysokou, jakou zařídily hry Celeste a Inside. Jenomže tyto informace je třeba brát s rezervou a s ohledem na další informace: 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Podívat se můžeme ještě na graf, který ukazuje vývoj denních tržeb v roce 2019. Máme tu několik výkyvů zařízeních hrami Metro Exodus, Division 2 či jinými, anebo také počátek "megavýprodeje" či naopak útlum při konkurenční akci na Steamu. Vše ale bledne před exkluzivním začátkem prodeje hry Borderlands 3, díky níž Epic jen v průběhu září roku 2019 získal polovinu ze svých celoročních tržeb ve výši cca 160 milionů dolarů. Pak ani není divu, že rozdávané hry s Batmanem byly z hlediska nových účtů tak úspěšné, když se jejich nabídka překrývala právě se začátkem prodeje Borderlands 3, který sám o sobě přitáhl řadu nových zákazníků. 


reklama