reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínské společnosti Huawei a SMIC jsou už delší dobu na černé listině Spojených států, kvůli čemuž Huawei nemá přístup k nejmodernějším výrobním procesům a SMIC zase k technologiím, které by zajistily vývoj takových procesů.
Bison (808) | 31.12.202122:16
Čínska štátna firma zbytočne prišla o najmodernejšie technológie a zároveň stratila mld $ . Vlastnými silami nikdy nedoženie TSMC , musí prijať súkromný model fungovania a nechať komunistickú stranu bokom. To samozrejme nehrozí, macík Pú je tam navždy a on má iné ciele.
Odpovědět0  10
DarkRichelieu (1230) | 3.1.20227:32
Není státní, je soukromá a Američany obviněna ze spolupráce s Čínskou vládou, obrovská mašinérie propagandy o tom jak špehuje přes mobily, mobilní vysílače, tajné čipy atd. Důkazy sice nikdo nedodal, ale to je dneska běžné, na důkazy se nehraje. Nejen dle mě to byl jen zástupný důvod a hlavní důvod byl ten, že se stával moc velký a mocný a těžko přístupný pro US federální agentury.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 3.1.202214:18
Stávali se příliš mocní. A se špehováním je to obráceně. Teoreticky moožná by mohli špehovat pro čínu. ­)Byť software projelo kolik set odborníkůl a tvrdili, že tam taková funkce není­) ale zato zcela kategoricky a jistě nešmírovali pro vládu USA. Takže v případě užití Čínského telefonu na Čínské BTS mají ­"západní­" tajné služby utrum a bez backdooru je prostě hovor šifrovaný. ­(tak jak by dle oficiálních dohod a protokolů MĚL být. A chudáci si to musí stáhnout na superpočítač a nechat ho kdo ví jak dlouho louskat klíč bruteforce.
Odpovědět0  0
minduton (92) | 31.12.202121:33
Počítám, že to bude něco na bázi RISC­-V a na 14 nm. A popravdě, výrobní proces je dnes podružný, i Intel jede stále z valné míry na 14 nm.
Odpovědět4  1
wrah666 (6205) | 1.1.202222:22
Ano, vzhledem k tomu, jak snaživě čongové zkoumají by se logicky dalo očekávat 14 nebo 10 nm z vlastních zdrojů. Ostatně, ani těch 28nm není špatných, z toho dostanete elektroniku kvality přiměřené požadavkům běžného zákazníka. NAND čipy? Naprosto v pohodě. Ramky? No pravda, trošku pomalejší, ale stále v cajku.. Procesory? Ano, na ­"výkonný počítač­" to nestačí, ale na běžné užití ano. A zapomíná se na drobný detail: Naprostá většina čipů fakt nejde do počítače a na TOP využití. Na programátor pračky, myčky, sušičky a podobně je těch 28 nm dobré až až. Totéž na čip do televize. Na čipy do aut, lokomotiv, letadel.. Do každého blbého kartového zámku na dveře atd atd.

Ehm, já když kupuji pračku, tak se fakt neptám, co je v ní za programátor. mě stačí, že pere. A pochybuji, že to někdo má jinak. A do těchto věcí mizí miliardy čipů.
Odpovědět10  0
kapa (148) | 31.12.202119:38
netreba čínu podceňovať, hoci nesiahne po tom najlepšom, počítam, že horší ako 7nm proces tam nebude a to bude stačiť na bežné čipy...... hlavná bude sebestačnosť.... embargá fungujú dočasne, potom nastáva pravý opak.... čínu ešte viac naučíme sebestačnosti....
Odpovědět10  1
evajosk (11) | 2.1.202212:09
No je to ohromný národ a vždy se najdou schopný lidi stejný to bude i v Indii. Brzo se budeme divit.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 3.1.20221:31
Je to ohromný národ a mají spousAIndie je také velký národ a mají i spousty schopných lidí. Ale také kouli na noze v podobě několika set milionů líných primitivů, co se sice naučili užívat smartphone, ale například nechápou, proč by neměli kálet na ulici. Nebo provozovat hygienu. Nejsou úplně totální nemakačenka, ael velmi líní, udělají jen naprosté minimum, aby nezemřeli hlady. Budovat s něčím takovým civilizaci je neskutečný handycap.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.