reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble zachytil Mars i Saturn v opozici i s jejich měsíci

30.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Hubble zachytil Mars i Saturn v opozici i s jejich měsíci
Hubbleův vesmírný dalekohled má nyní stejně jako my všichni mimořádně dobré podmínky pro sledování "blízkých" objektů Sluneční soustavy. Minulý týden to bylo zatmění Měsíce, ale nyní nám jde o Mars a Saturn. 
Mars i Saturn se v těchto dnech dostávají do opozice se Sluncem, což znamená, že se ocitnou v daném oběhu nejblíže k Zemi. O opozici mluvíme kvůli tomu, že se v takovém případě logicky nacházejí z našeho pohledu na opačné straně od Slunce, což pro Saturn platilo přesně 27. června a Mars se dostane přímo do opozice zítra. V případě obou planet tak nastala vhodná doba pro sledování, kterou by Hubbleův vesmírný dalekohled neměl propásnout. 
 
 
A že jsou tyto planety v jedné linii se Zemí a Sluncem, není divu, že jsou z našeho pohledu plně osvíceny, i když pro Mars to dle zveřejněných snímků evidentně ještě neplatilo. Ostatně jak už bylo řečeno, ten se do opozice dostane teprve zítra, takže je jasné, proč jeho pravý okraj ještě není zcela osvícen. 
 

Saturn nám tak ukázal nejen své zdánlivě dokonale rozprostřené prstence, ale také čtyři ze svých desítek známých měsíců. Když to vezmeme zprava, jde o Dione, Enceladus, Tethys a Mimas. Na snímku s vyšším rozlišením bychom přímo pod prstenci mohli vidět ještě Janus a Epimetheus. 
 
Tento snímek byl pořízen 6. června, čili několik týdnů před tím, než se planeta dostala do úplné opozice, ale to už by na výsledku moc nezměnilo. Saturn byl v té době 1,4 miliard kilometrů od Země a především se nám v tu dobu ukázal v téměř plném náklonu, takže byly velice dobře vidět jeho prstence a na velkém snímku můžete dokonce vidět i jeho šestihrannou strukturu kolem severního pólu. 
 
 
Mars byl Hubblem zachycen 18. července, takže v době, kdy na něm v plné síle řádila prachová bouře, ale přesto jsou vidět bílé polární čepičky. Jinak jsou však vidět pouze vzedmutá mračna, díky nimž je ostatně Mars v těchto dnech o to jasnější a také můžeme pouhým okem vidět jeho červenou barvu. Pro pozorování jeho měsíců Phobos a Deimos ale už budeme potřebovat dalekohled, takže na ně se můžeme podívat alespoň na této fotografii. A i přes zuřící bouři skrz mračna prachu prosvítaly některé známé prvky poblíž středu planety, což je kráter Schiaparelli, Hellas Basin a Terra Meridiani. 
 
 
Těšit se můžeme na další fotografie ze zítřejšího dne, kdy se planeta k nám dostane nejblíže za posledních 15 let. 
 


reklama