Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hudební studio v kapse

23.11.2004, Petr Hájek, článek
Hudební studio v kapse
Jednou z oblastí, ve které lze handheldy, komunikátory a chytré telefony velmi dobře využít, je i hudba. Dnes ale nebude řeč o přehrávačích, ale o programech, které hudbu vytváří, obohacují nebo upravují. Ani zdaleka se nejedná o kompletní kuchařku, ale spíše o pár tipů, kde začít a co pro jednotlivé operační systémy rozhodně stojí za vyzkoušení.
Zní to možná neuvěřitelně, ale skutečně existuje mobilní verze editační klasiky Cubase, která běží na mobilu. Cubasis Mobile byl vyvinut firmou Steinberg, bohužel se ale jedná o pouhý neohrabaný kompozér zvonění v Javě distribuovaný například s mobilem Siemens M55. Pro PDA a smartphony je naštěstí produktů více, takže zde není žádná omluva pro to, poslouchat za cesty autobusem hudbu někoho jiného, když můžete skládat vlastní.


treo 650 Bhajis


Palm OS

Pro Palmy je jednou z nejlepších voleb zcela určitě titul Bhajis Loops, all-in-one studio zahrnujcí sekvencer, sampler, bubeníka i syntézu. O programu vytvořeném francouzským programátorem Oliverem Gilletem se více dozvíte zde. Cena tohoto produktu je 27 USD.






Pocket PC

Na Pocke PC zaujme sekvencer Planet Griff, který umí přehrávat samply, podporuje efekty, má různé virtuální nástroje a desítky dalších funkcí. Je docela nákladný, v základní verzi stojí celých 40 GBP a dodatečné instrumenty stojí 15 GBP každý.

Song Editor

Section Editor

Parameter Editor

Reverb

Mixer


Za zkoušku jistě stojí i levnější alternativa PhoenixStudio za 30 USD, ze které jsou 2 screenshoty níže. Funkcemi standardní program může někomu sednout lépe.


A synth The Mixer


Symbian

Pro tuto platformu (+ existuje i Pocket PC verze) stojí za zmínku program Syntrax, 8kanálový sekvencer s přehledným uživatelským rozhraním, jež má i další (polo)profesionální vlastnosti - podporu MIDI, sekvencer, editaci samplů, softwarový syntezátor, realtime efekty a další drobnosti.


xda syntrax


Series 60

Pro platformu Series 60 podobně komplexní produkty samozřejmě neexistují, přesto lze i zde najít několik zajímavých programů. Jako třeba Heresy Composer stojící 15 EUR, generátor náhodných harmonických skladeb s až 24hlasou polyfonií v určitém stylu dle několika jednoduše editovatelných položek.