reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní roboti: není nad dobrého androida

4.8.2015, Jan Vítek, článek
Humanoidní roboti: není nad dobrého androida
Humanoidní roboti či androidi jsou stále populární téma ve sci-fi i v reálném světě, v němž se začínají stále více přibližovat svým vysněným předlohám. Co tedy dnes dokáží, jací jsou a kam směrují?
Když se řekne robot či android, automaticky si vybavíme mnoho různých příkladů, ať už jde o hru Karla Čapka z rok 1921, kde bylo toto slovo použito vůbec poprvé, nebo různé další vymyšlené roboty i androidy, např. dvojice R2D2 a C3PO z Hvězdných válek, Data ze Star Treku, Krytona z Červeného trpaslíka, replikanty z filmu Blade Runner, Futuru z Metropolis, Cylony ze série Battlestar Galactica, paranoidního androida Marvina a mnoho, mnoho dalších. Ve skutečnosti ale etymologie slova android sahá dál do minulosti než v případě slova robot. Dle oxfordského slovníku byl termín android poprvé zmíněn v Cyclopædii od Ephraima Chamberse z roku 1728, kde je tak popsán mechanický člověk s mosaznou hlavou, kterého měl dle legendy sestavit biskup Albertus Magnus ve 13. století.




- z televizní hry RUR od BBC, rok 1938 -

Je logické, že se dříve objevila idea androidů, tedy lidem podobným bytostem, než čistě mechanických stvoření ve stylu bojových robotů (mech), transformerů, či prostě kovových oblud, které známe až z posledních století díky dopadu průmyslové revoluce. Ovšem samotní Čapkovi roboti byli stvořeni jako biologické entity a vypadali spíše jako lidé než jako stroje (i když umělecká ztvárnění se lišila), a bylo je možné montovat dohromady z jednotlivých částí. V pravém slova smyslu tedy nešlo o roboty, ale o androidy.

Dle dnešních měřítek je tedy robot jakýsi mechanizovaný stroj poháněný především elektřinou, pod nímž si můžeme představit cokoliv - fiktivního terminátora, vojenského BigDoga, humanoidního Asima nebo roboty KUKA. Pak tu máme právě kategorii humanoidních robotů, kteří mají obvykle hlavu, dvě ruce, dvě nohy a celkově lidské proporce. To může být právě zmíněný Asimo nebo C3PO ze Star Wars. Android by ale měl mít ke člověku ještě blíže, čili by měl mít lidskou tvář a celkovou podobu, pod níž se ale ukrývá mechanický stroj, a ještě blíže by k němu měli mít replikanti, biologické bytosti víceméně nerozeznatelné od lidí. A jakýsi přesah mezi androidem a replikantem může být cyborg, zčásti stroj a zčásti člověk nebo stroj kombinující organické a mechanické části.





Slovo robot se tedy ve spojitosti s umělou bytostí objevilo už krátce po 1. světové válce, ale své opravdové popularizace se dočkalo až o řadu let později díky Isaacu Asimovi, který v předvečer 2. světové války načal svou sérii krátkých povídek a novel, kde roboti hráli hlavní roli. Asimov vytvořil v podstatě celou novou realitu, která se točila kolem třech zákonů robotiky a pozitronického mozku a později také o světě Nadace.
reklama