reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní roboti: není nad dobrého androida

4.8.2015, Jan Vítek, článek
Humanoidní roboti: není nad dobrého androida
Humanoidní roboti či androidi jsou stále populární téma ve sci-fi i v reálném světě, v němž se začínají stále více přibližovat svým vysněným předlohám. Co tedy dnes dokáží, jací jsou a kam směrují?

Moderní androidi z univerzity Waseda


Univerzita Waseda, která vyvíjela roboty od 60. let, ve své činnosti pokračovala i v 90. letech a udržela si svůj vysoký standard. Její WABOT-2, který na vědecké výstavě v Tsukubě v roce 1985 každodenně hrál na piáno, byl považován v celém světě za velký úspěch a výzkumníci na univerzitě si postupem dalších let uvědomovali, že potřeba asistenčních robotů bude časem jen stoupat. Byla tedy ustanovena speciální skupina, která měla za úkol vyvíjet takové roboty a v roce 1992 spustila Project Humanoid, na němž se podílel také průmysl a vláda.





Účelem tohoto projektu bylo vyvinout robota, který by mohl přirozeně komunikovat s lidmi a sdílel s nimi společný prostor. Projekt se brzy rozdělil na několik částí, které se zabývají vizuálním systémem, "myšlením", pohybovým aparátem a komunikačními prostředky. Prvním hmatatelným výsledkem byl robot Hadaly-1 z roku 1995, o němž se toho dnes moc neví, neboť jej zastínil další model Hadaly-2 a také WABIAN, který se nepohyboval na kolečkách jako Hadaly, ale na dvou nohách stejně jako člověk. Hadaly-2 měl představovat zcela nový koncept, který byl založen na tom, že takový robot má zvládnout komunikaci s lidmi pomocí hlasové syntézy a rozpoznání řeči a také s využitím gest. WABIAN byl navíc vybaven schopností pracovat s různými domácími zařízeními, aby mohl být v bytě či domě více užitečný.




- původní WABIAN a jeho modernější verze WABIAN-2 -

Samozřejmě ale jde stále o roboty, kteří neměli posloužit pro opravdové nasazení, ale spíše pro získání zkušeností pro vývoj dalších, lepších a všestrannějších modelů, což je vidět na první pohled, když porovnáme první a druhou verzi WABIANa. Co se týče schopností starších robotů z projektu Humanoid, pak Hadaly-2 se spoléhal především na své senzory, díky nimž měl reagovat na vnější podněty podobně jako lidé. Však vývoj měl směřovat právě k bezproblémové komunikaci mezi lidmi a roboty, což jednoznačně znamená, že právě roboti se mají naučit komunikovat lidsky, ne naopak. Hadaly-2 měl k tomu k dispozici kamery pro sledování svého okolí, v očích měl také světelné senzory, které také napomáhaly k orientaci v prostoru, schopen byl pomocí svého "zraku" uchopit objekt nebo si potřást rukou, a to s využitím senzorů, které mu dávaly zpětnou vazbu o síle jeho stisku. Měl také být schopný se sám učit a sbírat zkušenosti.


Z našeho hlediska byl ale zajímavější právě WABIAN, jejž si můžete prohlédnout v přiloženém videu, a to už jen proto, že byl sestrojen jako humanoidní robot s nohama a ne kolečky. Pak tu ale byl ještě jeden projekt, který velkou měrou přispěl k vývoji humanoidních robotů. Šlo o tzv. Emotion Expression Humanoid Robot, tedy robota schopného vyjadřovat lidské emoce. My se můžeme podívat na model WE-4RII (Waseda Eye No.4 Refined II) z roku 2003, který byl vytvořen jako hlava s trupem a rukama, kde bylo celkem 59 pohyblivých částí, z nichž nejvíce připadá ne na obličej, ale na ruce. Pak ale dokáže tento robot hýbat i svým krkem, očima, očními víčky, obočím, rty, a čelistí. Aby ale měl tento robot na co reagovat, potřebuje také nějak zaznamenat vjemy, a k tomu mu slouží nejen zrakové a sluchové senzory, ale také dotykové a čichové. Tento robot má ruce s prsty, jež mají ohebné články a každý článek je vybaven vlastním dotykovým senzorem, resp. sadou tří senzorů, díky nimž dokáže rozpoznat nejen tlak, ale i to, zda ho někdo na daném místě zatlačil, pohladil či uhodil. Svým "nosem" dokáže rozpoznat různé pachy, např. cigaretový kouř, alkoholový odér či amoniak.





Waseda Eye No.4 Refined II

WE-4RII ale ke své práci potřeboval pomoc, a to hned třech počítačů. PC1 s Pentiem 4 na 2,66 GHz analyzovalo data z čichových a hmatových senzorů a také zvuky zachycené mikrofony. Dávalo pak dohromady tyto výsledky s využitím komunikace s ostatními počítači a určovalo celkový "mentální stav" robota. PC2 s Pentiem III na 1 GHz sloužilo především k ovládání pohybů rukou a PC3 s Pentiem 4 na 3 GHz pracovalo s obrazem ze dvou CCD kamer, na jeho základě určilo těžiště sledovaného objektu a data také odesílalo do PC1. Stojí také za zmínku, že tyto systémy pracovaly na OS Windows XP nebo 2000. Zde se můžete o WE-4RII dozvědět více a podívat se i na jeho předchůdce.




- TWENDY-ONE pracuje s figurantem -

Univerzita Waseda i nadále pokračuje s vývojem a není možné zde pokrýt ani takto stručně její veškeré významné modely, takže jen telegraficky. Objevil se třeba robot-ošetřovatel TWENDY-ONE, který se měl chovat především ohleduplně, k čemuž využívá výkonné senzory, především dotykové. KOBIAN je takový hybrid mezi WABIANEM a WE-4RII, tedy chodící robot schopný komunikace a vyjadřování emocí a pak tu máme také SCHEMA, který umí komunikovat s více lidmi.
reklama