reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hydrovolt: největší evropské recyklační centrum na akumulátory zahájilo provoz

18.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Hydrovolt: největší evropské recyklační centrum na akumulátory zahájilo provoz
Recyklace lithiových akumulátorů už zdaleka není tak velkým problémem jako ještě před pár lety. Kvůli elektromobilům se tento problém začal významněji řešit a společnost Hydrovolt v těchto dnech spustila do provozu největší recyklační centrum v Evropě.
Množství lithiových akumulátorů velmi rychle stoupá a s tím se také bude nadále zvětšovat potřeba jejich recyklace. Mohou za to především elektromobily a už dlouho je jasné, že se musí recyklační metody vylepšit. To se postupně děje a dnes už stojí a pracuje po celém světě několik center, která jsou schopna získávat z baterií materiály s více než 90 % efektivitou. To by se mělo týkat i nového centra Hydrovoltu (joint venture výrobce hliníku Hydro a výrobce akumulátorů Northvolt). Toto centrum stojí v Fredrikstadu v Norsku a mělo by v průměru z akumulátorů dostat 95 % materiálů.
 
Hydrovolt
 
Kapacita pro zpracování činí 12 tisíc tun akumulátorů ročně, což je ekvivalentní bateriím ze zhruba 25 tisíc EV. Toto centrum tak kompletně pokryje nynější potřebu celého Norska (nesmíme však zapomínat, že tato potřeba se bude dále výrazně zvyšovat). Cílem Hydrovoltu je zajistit pro Evropu kapacitu na zpracování 70 tisíc tun do roku 2025 a 300 tisíc tun do roku 2030. Budou se zde recyklovat plasty, hliník, který bude odebírat Hydro, měď a černou směs, ve které je např. nikl, mangan, kobalt a lithium. Tato směs zase bude zajímat Northvolt. Výhodou recyklace hliníku je zejména to, že spotřebuje jen 5 % energie ve srovnání s primární výrobou, což má zajistit tzv. cirkulární ekonomiku. Centrum navíc využívá obnovitelných zdrojů energie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama