reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hynix ukázal grafické paměti HBM další generace

20.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Hynix ukázal grafické paměti HBM další generace
Na trhu ještě není ani jedna grafická karta využívající první generaci pamětí HBM (High Bandwidth Memory) a SK Hynix už ukázal paměti HBM2, tedy další generaci. A skutečně je o co stát a na co se těšit.
První generace pamětí typu HBM, které tak můžeme nazývat HMB1, bude s největší pravděpodobností využita u karet AMD Radeon R9 300, přičemž by měla velmi vysokou propustnost, která snad překoná i propustnost 337 GB/s u nejmodernější karty firmy NVIDIA, modelu GeForce TITAN X. A pokud ne první generace, pak ta druhá už určitě, neboť od ní se očekává propustnost i přes 1 TB/s, přičemž nová zpráva hovoří o tom, že HBM2 nabídnou dvojnásobnou propustnosti oproti první generaci, takže od paměťového systému nových Radeonů můžeme logicky očekávat kolem 500 GB/s.





Druhá generace pamětí HBM rovněž nabídne i dvojnásobnou hustotu, čili dvojnásobnou kapacitu na stejné ploše, přičemž tomu se věnuje i následující obrázek, na němž máme vedle sebe 1GB čip HBM1 a vedle něj poloviční paměti GDDR5 a DDR3, ovšem ty jsou již v pouzdrech. Kdyby to byl tedy čip HBM2, měl by při stejné velikosti kapacitu 2 GB.





HMB2 jsou tedy již skutečností, neboť Hynix ukázal wafer, respektive jeho obrázek přinesl server TweakTown. Dle NVIDIE se tyto paměti mají stát důležitou součástí karet s GPU architektury Pascal, jež jsou chystány na příští rok.

Paměti HBM1 tak nabídnou propustnost 128 GB/s a kapacitu 1 GB na jednu paměť, takže je zřejmé, že vrstvené HBM1 by se měly skládat ze čtyř čipů, pokud ty mají mít kapacitu 2 Gb. Dle dostupných informací by výsledné karty měly nabídnout až 16 GB paměti. Další generace toto zdvonásobí, takže půjde o 256 GB/s, 2 GB a na jedné kartě až 32 GB paměti. A právě se 32GB kartami NVIDIA dle svých slov počítá a slibuje, že její Pascal bude 10x výkonnější než Maxwell.





Společnost AMD tedy využije už paměti HBM1, zatímco NVIDIA bude prozatím vyčkávat a počká si až na výkonnější HBM2. Můžeme tak čekat, že AMD bude po vypuštění nových Radeonů alespoň půl roku v technologickém vedení, ale NVIDIA Pascal už možná nejsou tak daleko. Ovšem i nejnovější informace z GTX 2015 udávají pouze to, že Pascal přijde na trh v roce 2016 a nic bližšího. AMD tak bude mít přinejhorším půl roku na to, aby z nové generace Radeonů vytěžilo maximum a my jen doufejme, že ta bude mít co nabídnout.

Zdroj: Hexus.net
reklama