Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM a Georgia Institute of Technology vyvinuli 500GHz čip

23.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
IBM a Georgia Institute of Technology vyvinuli 500GHz čip
Ač se to zdá nemožné, IBM ve spolupráci s Georgia Institute of Technology vyvinuli a demonstrovali 500GHz čip. To je více než 100 násobek frekvence dnešních klasických procesorů. Přitom se při výrobě použil klasický křemík s germaniem na...
Ač se to zdá nemožné, IBM ve spolupráci s Georgia Institute of Technology vyvinuli a demonstrovali 500GHz čip. To je více než 100 násobek frekvence dnešních klasických procesorů. Přitom se při výrobě použil klasický křemík s germaniem na 200mm waferu.



Aby byl čip schopen pracovat na tak vysoké frekvenci, bylo nutné jej pořádně chladit, u IBM dosáhli teploty pouhých 4,5 Kelvina (asi -268,6°C). Při pokojové teplotě byl čip stále schopen dosáhnout frekvence 350GHz. IBM se navíc vyjádřilo, že křemík-germanium (silicon-germanium) SiGe technologie má rezervu až do 1THz a to prosím při pokojové teplotě. Přestože nízké teploty kolem absolutní nuly jsou ve vesmírů přirozené, na Zemi je nutno těchto teplot dosáhnout jinak, například tekutým héliem.


Germanium zvyšuje výkon čipů a přitom snižuje jejich spotřebu. Poprvé byla SiGe technologie představena v roce 1989, plná výroba čipů s touto technologií výroby se však rozjela až v říjnu 1998 a dodnes bylo vyrobena několik set milionů takových čipů.

Na stránkách IBM jsou k dispozici i dvě 2,5 minutová videa o tomto rychlostním rekordu.

Zdroj: www.ibm.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.