reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM dá Global Foundries své továrny a navíc zaplatí 1,5 mld

21.10.2014, Jan Vítek, aktualita
IBM dá Global Foundries své továrny a navíc zaplatí 1,5 mld
Společnost IBM se rozhodla pro zajímavou transakci. Firmě Global Foundries, která vznikla před lety odštěpením továren firmy AMD, svěří své výrobní kapacity a navíc za toto privilegium zaplatí 1,5 miliardy dolarů.
Se zprávou přišla agentura Reuters, dle níž se tak firma IBM snaží zbavit svého ztrátového podniku, aby se mohla plně soustředit na vývoj polovodičových produktů, softwaru a cloudových technologií. Znamená to také, že IBM už nebude muset investovat do ztrátových továren a stane se další tzv. fabless firmou, jakou je dnes už třeba AMD nebo NVIDIA. Shodou okolností musí IBM své továrny dotovat každý rok částkou 1,5 miliardy.





Ve výsledku to bude firmu IBM stát 4,7 miliardy dolarů, do čehož se schová znehodnocení aktiv, poplatky spojené se vzdáním se majetku a suma 1,5 miliardy dolarů, která bude firmě Global Foundries postupně vyplacena v příštích třech letech. Většinu této sumy si IBM bude muset připravit už v tomto kvartálu.

To všechno nevypadá jako zrovna dobrý obchod, ale IBM očekává také něco na oplátku. Tím bude exkluzivní poskytnutí výrobních kapacit s využitím 22nm, 14nm a pak i 10nm procesu v příštích 10 letech. Global Foundries navíc IBM poskytnou své duševní vlastnictví včetně tisíců patentů.

Zaměstnanci firmy IBM budou i nadále pracovat v továrnách v New Yorku a ve Vermontu, pouze přejdou pod firmu Global Foundries. To se ale nebude týkat několika inženýrů, kteří vyvíjí serverový hardware. Samotná společnost Global Foundries chce do svých nových továren v tomto a příštím roce investovat celých 10 miliard dolarů, což bude použito především na zařízení v New Yorku.

IBM také krátce po tomto oznámení zveřenilo své poslední finanční výsledky, dle nichž za třetí kvartál zaznamenalo 17% propad v ziskovosti. Nicméně i tak firma vykázala tržby ve výši 22,4 miliard, z čehož činí zisky 3,5 miliardy.

Zdroj: Reuters
reklama