reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM kupuje Red Hat za 34 miliard USD

29.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
IBM kupuje Red Hat za 34 miliard USD
Red Hat míří pod křídla společnosti IBM. Dochází totiž k další obrovské akvizici, za kterou IBM zaplatí 34 miliard dolarů. Slibuje si od toho zejména rozšíření aktivit na poli oblíbených cloudových služeb.
Světem informačních technologií otřásá další obrovská akvizice. Tentokrát jde o společnost IBM, která přebírá Red Hat za 34 miliard dolarů, což znamená cenu $190 za jednu akcii. To je opravdu mnoho, neboť Red Hat naposledy na burze uzavíral s hodnotou $116,68. Cena za akcii je tedy téměř o 63 % vyšší. IBM, které je na poli cloudových služeb až čtvrté (za Amazonem, Microsoftem a Googlem) si od nákupu slibuje výrazné posílení na cloudovém trhu, od něhož očekává růst na hodnotu až kolem 1 bilionu dolarů.
 
Red Hat logo
 
IBM by se tak mělo stát jedničkou na poli hybridních cloudových poskytovatelů. I když Red Hat známe především jako výrobce distribucí Linuxu, společnost má také prsty právě v cloudových službách, neboť tyto cloudy obvykle běží na jejím softwaru (Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud a další včetně IBM Cloud). Red Hat zůstane nadále ve vývoji open source softwaru a jeho podpoře, což byl jeden ze způsobů monetizace obvykle bezplatného softwaru. Red Hat bude nadále veden jeho současným prezidentem a CEO Jimem Whitehurstem, stejně tak budou zachovány všechny jeho současné pobočky i postupy práce.
 
Akvizice byla schválena správními radami obou společností, nyní se čeká na schválení akcionáři a příslušnými antimonopolními a jinými regulačními úřady. Ukončení všech procesů majících souvislost s akvizicí se očekává na druhou polovinu roku 2019.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama