reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM se chystá přeložit 31 tisíc lidí, dalších 10 tisíc přijde o práci

12.1.2018, Jan Vítek, aktualita
IBM se chystá přeložit 31 tisíc lidí, dalších 10 tisíc přijde o práci
Společnost IBM ohlásila, že na tento rok chystá velké personální změny, které se dotknou desítek tisíc jejích zaměstnanců. Firma přitom dokázala po mnoha letech zvrátit svou finanční situaci a vykázat opět růst. 
Tržby firmy IBM klesaly už od roku 2012, a tak se nedá říci, že by lepší výsledek za poslední kvartál znamenal, že je vše v pořádku. Firma se tak chystá letos provést velké personální změny a chystá pro 31 tisíc svých zaměstnanců přeložení do jiných oddělení a dalších 10 tisíc bohužel rovnou ztratí svou práci, bez které se firma do budoucna chce obejít. Výsledný počet lidí, které toto personální zemětřesení zasáhne, může být ještě vyšší, neboť dalších cca 5 tisíc zaměstnanců může být přeloženo, nebo hůře pro ně propuštěno, pokud se pro ně nenajde uplatnění. 
 
 
Navíc si ani přeložení zaměstnanci firmy IBM nemohou být ničím jistí, neboť jejich nové pozice mohou, ale nemusí být dlouhodobé. IBM přitom v minulém roce obrátilo i ve svém přístupu k práci z domova, když svým zaměstnancům vzkázalo, ať se vrátí do kanceláří, nebo jdou jinam. A vedle toho firma také propouštěla, na což si pozvala analytiky z Bain Capital. To zaměstnanci nepřijali zrovna dobře, neboť IBM od roku 2002 vlastní svou firmu PwC, která by mohla poskytnout stejné služby, takže velice drahé služby Bain Capital byly viděny jako plýtvání.
 
IBM nyní chce najet na provoz s poměrem 20/20/60, což znamená, že 20 % zaměstanců bude onshore, 20 procent nearshore a zbytek offshore. To se obvykle týká outsourcingu, kde onshore představuje lidi blízké jazykově, kulturně i místně, nearshore jsou lidé v cizí, ale jazykově a kulturně blízké zemi a offshore zahrnuje využití zaměstanců cizích společností, kteří nemají z hlediska jazyka a kultury s mateřskou firmou moc společného. IBM přitom už zaměstnává na 122 tisíc lidí v Indii s cílem snížit náklady na platy. 
 
IBM přitom dokázalo mezi lety 2012 a 2017 vydělat 92 miliard dolarů, z čehož však 80 procent putovalo akcionářům a na investice moc nezbylo. Zde se zmiňuje také prodej továren firmě GlobalFoundries jako logický důsledek takového jednání, neboť provozovat a investovat do moderních továren pro výrobu čipů je dnes velice drahé, ale IBM to odmítlo komentovat. Poskytlo pouze nicneříkající vyjádření o tom, že se zaměřuje na globální změny své pracovní síly a zvyšuje své investice do profesionálního vývoje a tréninku zaměstnanců. 
 


reklama