Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM vyvíjí nový superpočítač

7.9.2006, Architect, aktualita
IBM vyvíjí nový superpočítač
IBM vyhrálo zakázku na postavení superpočítače nazvaného „Roadrunner“, který kromě konvenčních Opteron čipů bude využívat i procesory Cell, použité u Sony Playstation 3. Superpočítač, určený pro národní laboratoř v Los Alamos, bude světově...
IBM vyhrálo zakázku na postavení superpočítače nazvaného „Roadrunner“, který kromě konvenčních Opteron čipů bude využívat i procesory Cell, použité u Sony Playstation 3. Superpočítač, určený pro národní laboratoř v Los Alamos, bude světově nejrychlejším zařízením a je navrhnut k udržení výkonnosti na úrovni „petaflop“, nebo jednoho kvadriliónu kalkulací za sekundu. Celková zakázka na výrobu je v hodnotě 35 miliónů dolarů (zhruba třičtvrtě miliardy korun).



IBM dominovalo Top500 nejlepších superpočítačů na světě s Blue Gene/L, ale japonský NEC a jeho MDGrape-3 se již dlouhou dobu drží na špičce nejvýkonnějších. Po vypuštění Roadrunneru by se ovšem mělo vše změnit a mezinárodní rivalitu tak můžou vyhrát Američané. Roadrunner bude využívat procesory Cell, původně navrhnuté ke zvýšení herního výkonu u konzole Playstation 3. Samotné jádro procesoru je rozšířeno o osm dalších jader zajišťujících výpočty fyziky a virtuálního světa.

John Gustafson, vedoucí technický úředník nedávno spuštěných ClearSpeed Technologies komentuje: „Pokud zachováme tradiční mikroprocesory a použijeme je jako vysoce výkonné operační motory, pak by to bylo zbytečné mrhání energie. Když se dostanete na úroveň petaflopu, musíte počítat se spotřebou desítek megawatt… Cena za 1 watt by se s takovýmto systémem, postaveným na x86 řešení, vyšplhala na 10 miliónů dolarů ročně.“

IBM a petaflopové výpočty si nejsou cizí. Blue Gene v roce 2000 započal jako projekt s cílem dosáhnout hranice jednoho petaflopu. Zákazníci si dokonce mohou koupit současný Blue Gene/L systém, nebo si od IBM pronajmout jeho výpočetní sílu.

Zdroje: Engadget