reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM zavádí výkonnostní standard CLOPS pro kvantové počítače

4.11.2021, Jan Vítek, aktualita
IBM zavádí výkonnostní standard CLOPS pro kvantové počítače
Společnost IBM se rozhodla, že je na čase zavést nový standard, s jehož pomocí se bude měřit výkon kvantových počítačů. Podobně jako výkon klasických procesorů měříme v MIPS či FLOPS, pak tu nově máme CLOPS.
Jedná se o Circuit Layer Operations per Second (CLOPS), v nichž se bude měřit výkon QPU, čili Quantum Processing Unit. V CLOPS se tak bude měřit počet tzv. Quantum Circuit za sekundu, čili soubor celých výpočetních rutin skládajících se z logických kvantových operací a současně z klasických výpočetních operací. V potaz se tu přitom nebere jen sama rychlost, jíž je úloha zpracovávána, ale také latence při komunikaci mezi světem kvantového a klasického zpracovávání dat. 
 
 
Jde totiž o to, že žádný dnešní kvantový počítač není jen čistě kvantový. Potřebuje také klasický počítač, který jej obsluhuje a překládá pro něj data do formátu zpracovatelného pomocí QPU a naopak zase sám zpracovává výsledky a překládá je do použitelné podoby. Je tak logické, aby byl v rámci CLOPS hodnocen systém jako celek a ne pouze jeho kvantová část. 
 
Na systému hodnocení výkonu kvantových počítačů se přitom pracuje už dlouho a také probíhaly sáhodlouhé debaty, jak k tomuto problému přistupovat. Aktuálně se pro čistě kvantové systémy používají tři měřítka, a sice velikost daná zpravidla počtem qubitů, dále kvalita daná počtem či podílem qubitů, které jsou skutečně schopny odvádět užitečnou práci (rovněž Quantum Volume - QV) a nakonec je tu rychlost, a pod tou se skrývají právě nové CLOPS. 
 
Bob Sutor z IBM přitom uvádí, že kvantové počítače musí být zlepšovány ve všech třech těchto ohledech, aby se jejich svět dokázal posunout kupředu směrem k opravdu použitelným kvantovým výpočetním systémům. Samo IBM tak nyní začíná své systémy hodnotit s využitím nového systému a v případě CLOPS došlo k závěru, že právě největší a nejsložitější kvantové počítače, které mají nejvíce qubitů a největší QV, dosahují naopak nejnižších hodnot CLOPS. Jde konkrétně třeba o 753 CLOPS oproti 1419 CLOPS ve prospěch nejmenšího testovaného kvantového procesoru a za tím stojí prostá věc: vysoké latence velkých strojů. 
 
Nová metrika tak má dle IBM zajistit v kvantovém světě něco podobného jako FLOPS v případě klasických počítačů (CPU, GPU), čili IBM doufá, že si firmy CLOPS osvojí a své budoucí systémy budou vyvíjet právě tak, aby byly výkonné i z tohoto hlediska. Samo IBM tu jde příkladem a nově přišlo s Qiskit Runtime, který má za úkol právě snižovat latence mezi klasickou a kvantovou částí systému, což je zajištěno konkrétně i výrazným zkrácením fyzické vzdálenosti mezi nimi. Ve výsledku se díky tomu i zkrátily výpočty simulace chování molekuly LiH ze 45 dní na 9 hodin. 
 
Zdroj: THW


reklama