reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ICH6: PCI-Express tentokráte ve znamení Intelu

24.2.2005, Štěpán Mrázek, článek
ICH6: PCI-Express tentokráte ve znamení Intelu
Společnost Intel je bezesporu technologický leader a v oblasti čipových sad je to gigant, kterému ostatní jen velice těžko konkurují. Čip ICH6 je po stránce nových technologií jeden z nejvyspělejších vůbec a proto nemůže v našem miniseriálu chybět.
V předchozích částech tohoto miniseriálu jste si mohli přečíst o čipech SiS965 a ULi M1573, které patří do portfolia konkurence. Dnes si popíšeme řešení ze stáje společnosti Intel, které je jasnou špičku na trhu. Jde o rodinu southbridge čipů označovaných jako ICH6.

Pozn.: Zkratka ICH znamená I/O Controller Hub.

Jako první se tedy podíváme na integrované vlastnosti tohoto čipu, mezi které patří některé tradiční (ty najdete i u konkurence) a některé zcela nové prvky, které jsou unikátní pouze pro společnost Intel. Začneme tedy od spojení na čip northbrige, které je realizováno pomocí rozhraní DMI (Direct Media Interface) s teoretickou datovou propustností 2 GB/s. Oproti předchozí generaci southbridge čipů (ICH5) je to nárůst na osmi či dvojnásobek. Předchozí generace Intel Hub Architecture pracovala s propustností 266 MB/s a novější verze Intel Hub Architecture 2.0 (typicky ji najdete u serverových čipsetů, např. Intel E7500/E7501) pak využívala propustnost 1 GB/s.


Obr. 1 - Čip z rodiny Intel ICH6

Další zásadní novinkou je podpora až čtyř portů Serial ATA, která zároveň umožnila využít režim RAID 0+1 (0, 1 a JBOD jsou zde samozřejmostí) a přinést další speciální režim Matrix RAID. Ten umožňuje využít kombinaci režimů stripping (RAID 1) a mirroring (RAID 0) při použití pouze dvou disků. Každý disk je rozdělen na dvě oblasti a ty se následně spárují s jeho protějškem z druhého disku. Vzniknou tak dvě dvojice, z nichž jedna využívá mirroring a stripping. Další novinkou oproti předchozí generaci ICH5/ICH5R je podpora NCQ (Native Command Queuing). Musím ovšem dodat, že mi zde chybí podpora sběrnice Serial ATA-II, kterou najdete kupříkladu u nForce 4.

Pozn.: Přidání dalších čtyř portů SATA zároveň znamenalo snížení počtu IDE zařízení (Intel tradičně podporuje pouze Ultra ATA/100) ze čtyř na pouhé dva.


Obr. 2 - Blokové schéma southbrige čipu ICH6R
klikněte pro zvětšení

Další a opět klíčovou funkcí je zde podpora až čtyř portů PCI Express x1. Společnost Intel zde uvádí velmi zajímavé hodnoty přenosové rychlosti, konkrétně 500 MB/s. Většina našich čtenářů však dobře ví, že se jedná „pouze“ o 250 MB/s. Proč tedy Intel dosahuje dvojnásobku? Nejde o novou špičkovou technologii, ale pouze o marketingové čarování. Propustnost 250 MB/s je realizována v každém směru a tak zkrátka nějaká chytrá hlava rozhodla že 250 a 250 je 500 :-).

Jako poslední snad ještě zmíním podporu tzv. High Definition Audio. Jde o osmikanálové audio s maximální vzorkovací frekvencí 192 KHz, které podporuje Dolby Digital! No a abych nezapomněl, osm portů USB 2.0 zůstává i nadále samozřejmostí.

A úplně malá a drobná "rýpavá" poznámka na závěr. Údajně existuje i verze ICH6RW, která přináší podporu pro bezdrátové sítě. Před uvedením celé rodiny čipových sad Intel 9xx se o tom mnoho psalo, ale výsledek zatím není žádný. Hotový produkt jsem na vlastní oči neviděl a i web Intelu se tomto čipu zmiňuje pouze okrajově. Uvidíme co nám Intel předvede na letošním CeBITu.

Zdroj: Intel
reklama