Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Fall 2006: Intel Robson

28.9.2006, Milan Šurkala, aktualita
IDF Fall 2006: Intel Robson
O technologii Intel Robson jste již určitě slyšeli. Na IDF Intel upřesnil o co přesně půjde a čeho se můžeme dočkat. Bude součástí nové mobilní platformy Santa Rosa ačkoli prý nebude striktně vyžadována. Očekává se ale, že přesto budou výrobci...
O technologii Intel Robson jste již určitě slyšeli. Na IDF Intel upřesnil o co přesně půjde a čeho se můžeme dočkat. Bude součástí nové mobilní platformy Santa Rosa ačkoli prý nebude striktně vyžadována. Očekává se ale, že přesto budou výrobci budou notebooky technologií Intel Robson vybavovat.



Intel Robson je název pro technologii, která zahrnuje jisté množství paměti flash, která může být využita dvěma různými způsoby. Windows ReadyDrive slouží jako cache disku, často používaná data se nahrají na flash paměť, výsledkem je rychlejší bootování i nahrávání často spouštěných aplikací.



Windows ReadyBoost se hodí pro počítače, které jsou vybaveny malým množstvím operační paměti, ideálně pro značkové počítače s 512MB RAM, do kterých uživatel nemůže nijak zasahovat. Jakoukoli externí USB paměť pak lze využít k rozšíření paměti RAM, vlastně nahradíte swapování na disk swapováním na flash paměť. Zde je hlavní výhoda především v rychlých přístupových dobách flash paměti. Rychlost čtení a zápisu je řádově stejná. Samozřejmostí by měla být certifikace USB pamětí pro toto použití, minimálně co se týče minimální přenosové rychlosti. S pamětmi s rychlostí zápisu několik málo MB/s si příliš nepomůžete.



Zpočátku se počítá s flash kartami o kapacitě 1GB, později by zejména u dražších počítačů měla kapacita výrazně vzrůst. Jedná se o lepší řešení než jsou hybridní disky, neboť při potřebě zvýšení kapacity flash paměti nemusíte měnit pevný disk.

Zdroj: www.anandtech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.