Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF: severní můstek tam, kde jej doposud neznáme

26.8.2005, Marek Štelčík, aktualita
IDF: severní můstek tam, kde jej doposud neznáme
Třetí den na Intel Developer Foru došlo k poměrně významnému odhalení. Intel totiž představil procesor s "integrovaným" NorthBridgem a regulátorem napětí (integrovaným v uvozovkách, jelikož se nejedná o přímou integraci do jádra procesoru,...
Třetí den na Intel Developer Foru došlo k poměrně významnému odhalení. Intel totiž představil procesor s "integrovaným" NorthBridgem a regulátorem napětí (integrovaným v uvozovkách, jelikož se nejedná o přímou integraci do jádra procesoru, nýbrž o přesunutí z PCB základní desky na pouzdro procesoru). AMD tak částečně přichází o jednu z výhod, kterou v podobě integrovaného paměťového řadiče mělo (avšak stále platí, že AMD má plus v podobě integrace paměťového řadiče přímo do jádra procesoru). V případě procesoru od firmy Intel se tedy nejedná o integraci v jádře, ale na procesorové destičce, kde se nachází celý severní můstek (včetně grafického jádra) a to dokonce spolu s CMOS regulátorem napětí.




Myšlenka tohoto integračního kroku je poměrně zajímavá. Regulátory napětí na základních deskách jsou relativně pomalé a nebyly schopné dostatečně rychle reagovat na vytížení a potřeby CPU. To by se mělo změnit, protože tyto CMOS regulátory na procesoru by měly rychle a citlivě reagovat na vytížení CPU a jeho energetické potřeby. Zároveň byl představen prototyp desky, která je již bez regulátorů napětí a severního můstku.




Zdroj: www.techreport.com, www.anandtech.com